MindenegybenBlog

10 gyerekszínész, akiről nem is tudtad, hogy már meghalt

Egyesek közülük egy csapásra ismertek lettek, legtöbbjüket azonban nem névről, inkább arcról vagy filmjeikből, sorozataikból ismerjük.

Ami viszont közös bennük, hogy mindannyian fájóan befejezetlen, tragikusan korán félbeszakadt vagy erőszakosan félbeszakított pályát hagytak maguk után.

1) Jonathan Brandis

Rövid élete során Jonathan Brandis összesen 49 mozis és tévés alkotásban szerepelt. 1993-ban, 17 évesen kapott főszerepet a SeaQuest – A mélység birodalma című sorozatban, de addig már olyan szériákban és filmekben láthattuk, mint a Bír-lak, a Gyilkos sorok, a Végtelen történet II. vagy a Stephen King: Az.

2003. november 12-én a Cedars-Sinai Medical Centerben, nyugat Hollywood-ban hunyt el, miután otthonában öngyilkosságot kísérelt meg. Nem hagyott búcsúlevelet, de barátai elmondása szerint depressziós volt a karrierje miatt, amely az elmúlt években folyamatosan hanyatlott. Az egyik barátja szerint erősen ivott és korábban meg is említette, hogy öngyilkos lesz. Brandis véleménye szerint a Hart háborúja visszahozhatta volna a köztudatba és a filmiparba, de szerepe végül ki lett vágva a filmből.

2) Brad Renfro

Az 1982-ben született Brad Renfro szinte egyik napról a másikra lett sztár, amikor 11 éves korában eljátszotta Az ügyfél című thriller címszerepét, Susan Sarandon oldalán. Ezt olyan további minőségi szerepek követték, mint a Pokoli lecké-ben Brad Pitt gyerekkori énjének megformálása vagy Az eminens című Stephen King-adaptáció Ian McKellennel.

A 25 éves színész halálát 2008 januárjában herointúladagolás okozta. Renfrónak már 16 éves kora óta voltak problémái a kábítószerrel, ami sajnos nem olyan szokatlan dolog a hirtelen érkezett hírnevet feldolgozni képtelen gyereksztároknál. A színész függősége miatt a törvénnyel is többször összeütközésbe került: egy alkalommal például 10 napot töltött börtönben, amiért egy fedett Los Angeles-i nyomozótól próbált meg drogot vásárolni.

3) Heather O’Rourke

Habár nagyon kevés idő adatott meg neki, az angyali gyerekszínész örökre beírta magát a film történetébe. A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb és leghátborzongatóbb mozifilmje volt a Poltergeist – Kopogó szellem című horror. A film legfiatalabb főszereplője az akkor hétéves Heather O’Rourke volt, akit a producer, Steven Spielberg fedezett fel, amint édesanyjával ebédelt az MGM stúdiójában – néhány hónap múlva pedig feajánlotta neki Carol Anne Freeling szerepét a készülő moziban. O’Rourke a két folytatásban is eljátszotta a kísértetek által elrabolt kislányt.

Filmes pályafutásának tragikusan korán, 12 éves korában bekövetkezett halála vetett véget. Heather O’Rourke 1987 januárjában betegedett meg. A Kaiser Permanente Hospital orvosai félrediagnosztizálták, és Crohn-betegséggel kezelték. A gyógyszerektől felpuffadt az arca, január 31-én pedig súlyosabbra fordult az állapota, és mindent kihányt. Másnap, a kórházból való távozása során összeesett, majd szívrohamot kapott, és bár az orvosoknak sikerült újraéleszteniük, röviddel ezután elhunyt.

Egyesek közülük egy csapásra ismertek lettek, legtöbbjüket azonban nem névről, inkább arcról vagy filmjeikből, sorozataikból ismerjük.

4) Judith Barsi

Arca a Cápa 4. – A cápa bosszúja, Az őslények országa és a Cheers című vígjátéksorozatnak köszönhetően vált világszerte ismertté. A színészpalánta alacsony növésű volt – pedig még hormoninjekciókkal is sietették fejlődését -, így szerepeiben többnyire koránál fiatalabb karaktereket játszott. A szerepléstől eltekintve olyan volt, mint bármelyik hasonló korú kislány, imádott úszni, rajongott a macskákért, és ki nem állhatta a matekot.

[LAPOZAS]

A tehetséges kislánynak saját családja lett a veszte, apja, Barsi József ugyanis paranoid alkatú, alkoholista ember volt, aki kezdettől fogva testi-lelki terror alatt tartotta családtagjait. Rögeszmésen őrizte feleségét és lányát, nem egyszer késsel fenyegette meg őket. 1988. július 25-ének végzetes éjszakáján az apa fejbe lőtte alvó tíz éves kislányát, majd feleségével is végzett. Az elborult ámokfutó aztán az egész házat felgyújtotta, végül a garázsban önmagát is főbe lőtte. A tragikus sorsú gyereksztárnak 2004-ben rajongói állítottak sírkövet, egész addig jeltelen sírban feküdt édesanyjával, Máriával együtt.

5) Marque Lynche

Sok híresség pályája indult annak idején a Disney saját gyártású sorozatából, a Mickey egér klubjából. Ryan Gosling, Britney Spears, Christina Aguilera és Justin Timberlake is itt kezdte, azonban nem mindegyik gyereksztár volt olyan szerencsés, hogy akkora hírnevet szerezzen, mint a felsorolt sztárok. Marque Lynche 1993 és 1996 között szerepelt a show-ban, aztán teljesen eltűnt a képernyőről. 2004-ben láthatták először viszont a rajongói az American Idol című műsor döntősei között.

A műsorban elért sikerei után azonban újabb sötét időszak következett: édesanyja meghalt rákban, majd édesapja is követte. A sztár depressziós lett, és inni kezdett – a nyilvánosságra került boncolási jegyzőkönyv szerint halálát is ez okozta. A 34 éves sztárra otthonában találtak rá. Alkoholmérgezés következtében hunyt el, szó szerint a halálba itta magát.

6) Dana Hill

Dana Hill az Európai vakáció Audrey Griswaldjaként alakított emlékezeteset, de olyan sorozatokban is láthattuk, mint a Magnum vagy az Egy úr az űrből, ezenkívül rengeteget szinkronizált (például A gumimacik-ban vagy a Fecsegő tipegők-ben). Hill reklámfilmrendezőként dolgozó édesapja segítségével számos hirdetésben szerepelt, mielőtt megkapta első tévés szerepét (a már említett Egy úr az űrben című sorozatban) – ezt követően további 62 mozgóképes alkotásban játszott, azaz rendkívül foglalkoztatottnak számított.

Karrierje és élete végét tragikus módon ugyanaz a dolog okozta, mint ami elindította a pályán: 1996 júliusában halt meg, 32 éves korában, amikor cukorbetegsége miatt végzetes rohamot kapott, majd kómába esett.

7) River Phoenix

A rendkívül tehetséges színész – a szintén komoly karriert befutott Joaquin Phoenix testvére – már tizenkét évesen tévésorozatokban szerepelt, tizenkilenc éves korában az Üresjáratért Oscarra is jelölték, de sajnos nagyon korán érte utol a halál.

Az értelmetlen halál 1993. október 30-án érte utol, amikor két testvérével és barátnőjével, Samantha Mathisszel barátja, Johnny Depp Viper Room nevű mulatójába mentek megünnepelni a Halloweent. Bár feltehetően az este folyamán már fogyasztott kokaint, még a helyen is bevett valamit, amitől rosszul lett, és reszketni, majd hányni kezdett. Öccse, Joaquin kivitte a levegőre, és a mentőket is kihívta, de már nem tudtak segíteni rajta – a karjai között halt meg. Hollywood reményteli csillaga hullt le azon az estén.

8) Lee Thompson Young

Young a The Famous Jett Jackson nevű Disney-show címszereplőjeként karaktereként ért el áttörést, játszott a Friday Night Lights amerikai mozifilmben, szerepelt a Smallville-ben a rövid életű ABC-sorozatban, a Flash Forwardban és a Dokik című sorozatban is. A karrierjét tizenöt évesen kezdett színész huszonkilenc éves volt – halálát fejlövés okozta: öngyilkos lett.

[LAPOZAS]

9) Robert Knox

Robert Knox 1989-ben született Colin és Sally Knox gyermekeként. 11 évesen színészkedett, szerepelt a Channel 4 valóságsójában, a Trust Me I’m a Teenager-ben és a BBC vígjátékában, az After You’ve Gone-ban. Első moziszerepe a 2004-es Artúr királyban volt, azonban az áttörést számára a Harry Potter és a Félvér Herceg című film jelentett, ahol eljátszhatta Marcus Belby szerepét.

2008. május 24-én, Délkelet-Londonban (Sidcup-ban), Knox és 19 éves bátyja, a Metro nevezetű bárban voltak, mikor két férfi a színész bátyját fenyegette. Knox a testvére védelmére kelt, ezért az egyik támadó egy kést vett elő amivel halálra késelte a színészt.

2020-09-28 13:26:56 - Mindenegyben Blog