MindenegybenBlog

1 perce jelentették be ! Az új király hivatalosan III. Károly király !

1 perce jelentették be ! Az új király hivatalosan III. Károly király lesz! 

Abban a pillanatban, amikor meghalt II. Erzsébet, legidősebb fia, a hetvenhárom éves Károly automatikusan Nagy-Britannia királya lett. A korábbi walesi herceg búcsúzó szavait már „őfelsége a király” nevében tette közzé a Buckingham Palota:

Károly három éves kora óta örököse a trónnak, hisz édesanyja akkor foglalta el azt és akkor vált világossá az is, hogy legidősebb fia következhet majd utána. Ahogy II. Erzsébet volt a leghosszabb ideig uralkodó vezetője a monarchiának, úgy Károly a valaha volt legtovább várakozó trónörökös volt.

Ugyanakkor a nap folyamán megkérdezték az egyik udvaroncát arról, gondolkodott-e az öröklésen. „Sosem akart a trónról gondolkodni, mert az szeretett édesanyja halálát is jelentette volna” – válaszolta.

 Erzsébet és Károly tavaly októberben.  Fotó: ANDREW MILLIGAN/AFP

Bár az örökösödés automatikus, annak pontos terve (A London Bridge hadművelet) szerint holnap a királyi tanács hivatalosan is beiktatja Károlyt, a koronázásról pedig később döntenek majd. Az viszont már hivatalos, hogy a III. előtagot viseli majd a neve előtt, így III. Károly királynak szólítják majd, feleségét, Camillát pedig a „királyi hitvesként”.

(Guardian)

2022-09-08 20:58:00 - Mindenegyben Blog