MindenegybenBlog

1 perce jelentették be : megvan a koronavírus ellenszere!

Megvan a vírus ellenszere

A kínai Changjiang napilap keddi beszámolója szerint a Csöcsiang Egyetem kutatói előállítottak két olyan szert is, amely hatékony a vírus ellen.

A kutatások azt mutatják, hogy az Arbidol nevű antivirális szer, amit Oroszországban és Kínában a szezonális influenza kezelésére szoktak alkalmazni, egy HIV-gyógyszerrel, a Darunavirrel kombinálva hatásos lehet a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére – állítja egy kínai állami lap, a Changjiang a New York Times értesülései szerint. A kínai kutatók nem közölték, hogy hány beteget kezeltek ezzel a módszerrel. A New York Times arra figyelmezett, hogy még túl korai lenne a szer hatékonyságát felbecsülni és külsős szakértők nem vizsgálták meg az eredményeket, így egyelőre folytatódik a versenyfutás az ellenszer kifejlesztésére,írja a portfolio.hu

Egy 17 napos kisbaba kigyógyult a koronavírusból mindenféle gyógyszer nélkül!:TOVÁBB OLVASOM A CIKKET >>>>

Két nappal korábban thaiföldi orvosok közölték, hogy sikeresen kezeltek súlyos új koronavírusos megbetegedéseket influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációjával, az első eredmények jelentős javulást mutatnak a betegeknél a kezelés után 48 órával. Fontos kiemelni, hogy csak kis számú esetnél tudták tesztelni,írja a portfolio.hu

A brit Sky News ettől függetlenül arról számolt be, hogy az Imperial College London kutatói "jelentős előrelépést" értek el a koronavírus ellenszerének a kidolgozásában, megjegyezve ugyanakkor, hogy a már folyamatban lévő járvány megállításához "ez már késő".    

A koronavírus kínai terjedéséről szóló mai jelentések alapján vannak biztató adatok, amelyek a fékeződésre utalnak. Az új halálesetek száma a február 3-i 64 főről tegnapra "csak" 65 főre emelkedett, vagyis nem gyorsult tovább a tendencia, mint ahogy korábban. A válságos állapotba kerülők száma kifejezetten csökkent, ez a kör hétfőn még közel 500 fővel gyarapodott, tegnap 431-gyel. Stagnálni kezdett a fertőzésgyanús esetek száma is (jelenleg Kínában 23260 főt vizsgálnak).

Ugyanakkor a megerősített megbetegedések száma még mindig gyorsulva emelkedik, február 4-én közel 4000-rel bővült ez a kör. Ugyan még mindig nagyon kevés a Kínán kívüli megbetegedés, de a 212 fő némi gyorsulást jelent, hiszen 24 új eset bukkant fel,írja a portfolio.hu

Ugranak a piacok

Az elmúlt hetekben egyértelműen a Kínából indult koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak álltak a tőzsdei befektetők fókuszában, sokan már 5-10, vagy akár annál is nagyobb esést is elképzelhetőnek tartottak az amerikai tőzsdéken, ami például az európai, vagy általánosságban a feltörekvő piaci részvényindexekben még ennél is nagyobb esést hozhatott volna. Volna, mert hogy az elmúlt napokban alaposan megváltozott a szélirány, miközben a múlt hét végén még nagyot zuhantak a vezető amerikai és európai részvénypiacok, a mostani héten viszont nem csak hogy ledolgozták a múlt hét végi esést a vezető tőzsdék, de már magasabban is állnak.

Ma a francia és a német tőzsde több mint 1 százalékos pluszban áll, és az amerikai határidős részvényindexek állása alapján az amerikai tőzsdéken is hasonló emelkedés jöhet, sőt, a vezető amerikai részvényindexek történelmi csúcsuk közelében nyithatnak,írja a portfolio.hu

Szárnyal az olaj

A Brent árfolyama közel 3 százalékot emelkedett a hírre, miszerint a kínaiak bejelentették, hogy megvan a vírus ellenszere. A Brent nyersolaj ára tizenegy óra előtt 2,63 százalékkal állt magasabban, hordónként 55,38 dolláron. Az ár 55,72 dollárnál is járt, ami 3,2 százalékos növekedésnek felel meg. A WTI ára 2,46 százalékkal állt magasabban, 50,83 dolláron, de volt 50,93 dollár is, 2,6 százalék emelkedéssel.

A vírus terjedésének megállítására Kína közlekedési korlátozásokat rendelt el, ami az alacsonyabb üzemanyag igény miatt több finomítónál is a termelés csökkentéséhez vezetett. Szakértői becslések szerint a járvány 0,5 százalékkal is csökkentheti a globális olajkeresletet idén.    

[LAPOZAS]

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a nagy olajtermelők, közöttük Oroszország (OPEC+ néven ismert) együttműködése kedden a járvány olajpiaci következményeiről egyeztetett Bécsben. Az OPEC+ értesülések szerint kész napi 500 ezer hordóval növelni érvényben lévő önkéntes termelés korlátozását.    

Az OPEC+ 2018 decemberében létrejött megállapodása alapján 2019. január elsejétől napi 1,7 millió hordóval korlátozta kitermelését az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. A tavaly decemberben meghosszabbított megállapodás hatálya márciusban jár le.

Az még nem látszik, hogy mennyire gyorsan bevethető és mennyire hatásos gyógymódról van szó. Éppen ezért a hír inkább csak reményt adhat a piacoknak (nincs világjárvány, talán van ellenszer, kicsit ki lehet árazni a koronavírus kockázatot), de a járvány kilátásainak megítélésekor óvatosan kell fogadni ezt az értesülést.

2020-08-14 15:06:25 - Mindenegyben Blog