MindenegybenBlog

1perce érkezett! Rendkívüli bejelentés – Május 1-től ezeket a változásokat vezetik be!

Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló, 2022 nyári kormányrendelet módosításáról.

Ebben a kabinet a következőket rendelte el:

 • kiegészítette a kormányrendelet 4. paragrafusát két bekezdéssel. Az elsőben az áll, hogy a bizonyos felhasználók által fizetendő villamos energia egységára 2023. május 1. napjától a szolgáltatási jogviszony létrejöttének időpontjában alkalmazott áramdíjhoz képest 59 százalékkal csökken. A második bekezdésben pedig azt rögzíti, hogy a kialakult ár a szolgáltatási jogviszony részévé válik.
 • Ugyanennek a kormányrendeletnek a 9. paragrafusát is kiegészítette két bekezdéssel. Az elsőben az áll, hogy a bizonyos felhasználók által fizetendő földgáz egységára 2023. május 1. napjától a  szolgáltatási jogviszony létrejöttének időpontjában alkalmazott gázdíjhoz képest 52 százalékkal csökken. A második bekezdésben ugyancsak rögzítették, hogy a kialakult ár a szolgáltatási jogviszony részévé válik.
 • [LAPOZAS]

  A módosítás 2023. május 1-jén, tehát szűk két hét múlva lép hatályba.

  Kiket érint pontosan a rezsicsökkentés folytatása?

  Mielőtt korán örülne mindenki, fontos látni, hogy a fenti változás csak az úgy nevezett „végső menedékes szolgáltatásba tartozó ügyfelek” körét érinti. Ez sem kevés fogyasztó: körülbelül 14 ezer felhasználó tartozik ide, jellemzően 

  Azért rájuk vonatkozik a rezsicsökkentés folytatása, mert ők voltak azok, akik tavaly december 31-ig nem kötöttek szerződést, és ezért automatikusan az akkori árnak megfelelő kategóriába kerültek az MVM-nél. Ez az árszint pedig mostanra lényegesen mérséklődött. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már április elején jelezte, hogy a kormány be fog avatkozni a szerződésekbe, és segíteni fog kedvezményes árszabással. Ez egyébként nagyjából 19-20 milliárd forint veszteséget okoz az MVM-nek, amit teljes egészében a szolgáltató visel.

  Ez vált tehát hivatalossá a hétfői Magyar Közlöny megjelenésével.

  2023-04-25 09:25:51 - Mindenegyben Blog