MindenegybenBlog

2 perce jött a hír! EZEKET AZ INTÉZMÉNYEKET BEZÁRJÁK >>>>

2 perce jött a hír! EZEKET AZ INTÉZMÉNYEKET BEZÁRJÁK >>>>

Tovább tart a vita, hogy miért szünteti meg több kulturális intézmény támogatását a VIII. kerületi önkormányzat. Az ellenzéki polgármester indoklása szerint a „kormányzati elvonások” miatt nincs pénze a kerületnek. A Fidesz szerint azonban ez hazugság. Kocsis Máté frakcióvezető, aki Józsefvárosban nyert országgyűlési mandátumot, azt mondta: az a baj, hogy Pikó András baloldali polgármester „nem ért ahhoz, hogyan kell egy várost vezetni” – hangzott el az M1 Híradójában.

A 45 éve üzemelő Józsefvárosi Galéria, a 25 éve működő Zászlómúzeum, és a kilenc éve létrehozott H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ is áldozatul esett a költségcsökkentésnek a Pikó András vezette Józsefvárosban.

A VIII. kerületi önkormányzat rossz anyagi helyzete miatt panaszkodott Józsefváros polgármestere néhány napja. Pikó András azt állította: a kormány miatt kell bezárni az említett intézményeket.

A M1 Híradója hétvégén megkereste az ügyben az önkormányzatot, amely hétfőn válaszolt. Megkérdezték,

hogy milyen szakmai megfontolásból döntöttek a három intézmény bezárása mellett.Azt írták:

„A Józsefvárosnak 4,5 milliárd forintos megszorítást jelentő Kocsis-csomag miatt arra kényszerült az önkormányzat, hogy önként vállalt feladatait korlátozza, ennek eredményeként szükséges átmenetileg bezárni a három intézményt.”

 Az is megkérdezték, hogy

terveznek-e hasonló lépéseket?Válaszukban úgy fogalmaztak:

„Már 2020-ban lecsökkentettük az önkormányzat szolgálati gépjárműveinek számát, és a kerület pénzét nem költjük szabadságmegváltásokra. Azt tervezzük, hogy amint a szükséges források újra rendelkezésre állnak, az intézmények működését helyreállítjuk.”

[LAPOZAS]

Rákérdeztek arra is, hogy a kormánytól miért nem igényelt támogatást a kulturális intézmények után a kerület vezetése?Erre úgy reagáltak:

„Minden pályázati lehetőséget megvizsgálunk, a kulturális intézmények után járó támogatásoknál egy előre kiosztott, meghívásos pályázatról volt szó (ahogy ezt a kultúráért felelős államtitkár az Inforádónak nyilatkozta 2020. december 9-én), ami az ellenzéki vezetésű önkormányzatok politikai alapú diszkriminációjának tipikus példája. Ebből a szempontból nem egyedi: 2020-ra a kiállítóhelyek támogatását is úgy hirdette meg a kormányzat, hogy eleve kizárták, a fővárosi, fővárosi kerületi intézményeket a pályázatból.”

„Tizenötmilliárd forintot örökölt meg Pikó András a jobboldali kurzustól. Ehhez képest eltelt 15 hónap, és már semmire nincsen pénz” – reagált az ügyre a kerület volt fideszes polgármestere.

Kocsis Máté hétvégén azt mondta:

„Pikó András nem ért ahhoz, hogyan kell egy várost vezetni.”A Kontra nevű tényfeltáró portál néhány napja arról írt, hogy Józsefvárosban a több baloldali szervezetnek is otthont adó Auróra Központ mindeközben zavartalanul működhet. Annak ellenére, hogy a hírhedt szórakozóhely bezárásáról egy drograzzia után, 2017-ben döntöttek.

Csakhogy az erről szóló határozatot Pikó András visszavonta, az ott irodát bérlő, Soros Györgyhöz köthető szervezetek közül pedig az önkormányzat a kerületi honlapon elérhető civil pályázat adatai szerint 2020-ban néhányat pénzzel is támogatott, másokat pedig csaknem 90 millió forint uniós támogatáshoz segített.-írja a hirado.hu.

2021-01-20 11:14:58 - Mindenegyben Blog