MindenegybenBlog

A királynő meghalt –Most jelenti be a palota !Itt vannak a részletek!

A királynő meghalt – jelenti be a palota

A Buckingham-palota közleményt adott ki, amely szerint II. Erzsébet királynő meghalt.

Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója 96 éves korában halt meg Balmoralban, miután 70 évig uralkodott.

Családja összegyűlt a skót birtokán, miután csütörtökön megnőtt az aggodalma egészségével kapcsolatban.

A királynő 1952-ben került a trónra, és óriási társadalmi változásnak volt tanúja.

Halálával legidősebb fia, Charles, Wales egykori hercege 14 nemzetközösségi birodalom új királyaként és államfőként vezeti az országot a gyászban.

Őfelsége, a király a következőket mondta: „Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság pillanata számomra és családom minden tagja számára.

"Mélységesen gyászoljuk egy dédelgetett Uralkodó és egy nagyon szeretett Anya eltávozását. Tudom, hogy elvesztését az egész országban, a birodalmakban és a Nemzetközösségben, valamint számtalan ember fogja érezni szerte a világon."

Azt mondta, a gyász és a változás időszakában őt és családját "vigasztalni és támogatni fogja, hogy tudjuk, milyen tiszteletben és mély szeretetben részesítették a királynőt".

A Buckingham-palota közleményében azt írta: „A királynő békésen halt meg Balmoralban ma délután.

– A király és a királynő hitvese ma este Balmoralban marad, és holnap visszatér Londonba.

A királynő összes gyermeke az Aberdeen melletti Balmoralba utazott, miután az orvosok orvosi felügyelet alá helyezték a királynőt.

Unokája, Vilmos herceg is ott van, bátyjával, Harry herceggel pedig úton van.

Liz Truss miniszterelnök, akit a királynő kedden nevezett ki, azt mondta, hogy az uralkodó "megadta nekünk azt a stabilitást és erőt, amire szükségünk volt".

Azt mondta, őfelségét III. Károly királyként fogják ismerni.

Erzsébet királynő államfői hivatali ideje a háború utáni megszorításokat, a birodalomból a Nemzetközösségbe való átmenetet, a hidegháború végét, valamint az Egyesült Királyság Európai Unióba való belépését és kilépését ölelte fel.

Uralkodása 15 miniszterelnököt ölelt fel, kezdve az 1874-ben született Winston Churchill-lel és a 101 évvel később, 1975-ben született Truss-al.

Uralkodása alatt hetente audienciát tartott miniszterelnökénél.

A londoni Buckingham-palotában a királynő állapotával kapcsolatos hírekre váró tömegek sírni kezdtek, amikor meghallották a halálát. A palota tetején lévő uniós zászlót 18:30-kor eresztették félárbocra.

A királynő Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven született a londoni Mayfairben, 1926. április 21-én.

Kevesen láthatták előre, hogy uralkodó lesz, de 1936 decemberében nagybátyja, VIII. Edward lemondott a trónról, hogy feleségül vegye a kétszer elvált amerikai Wallis Simpsont.

Erzsébet apja VI. György király lett, és 10 évesen a családban ismert Lilibet lett a trónörökös.

Három éven belül Nagy-Britannia háborúban állt a náci Németországgal. Erzsébet és húga, Margit hercegnő a háborús idők nagy részét a windsori kastélyban töltötte, miután szüleik elutasították azt a javaslatot, hogy evakuálják őket Kanadába.

18. életévét betöltötte után Erzsébet öt hónapot töltött a Kisegítő Területi Szolgálatnál, és alapvető motorszerelői és vezetési ismereteket tanult. „Kezdtem megérteni azt az esprit de corpsot, amely a csapások ellenére virágzik” – emlékezett vissza később.

A háború során levelet váltott harmadik unokatestvérével, Fülöp görög herceggel, aki a Királyi Haditengerészetnél szolgált. A románc felvirágzott, és a pár 1947. november 20-án a Westminster Abbeyben házasodott össze, a herceg pedig Edinburgh hercege címet kapta.

Később úgy jellemezte őt, mint "erősségem és maradásom" a 74 évnyi házasságon keresztül, mielőtt 2021-ben, 99 évesen meghalt.

KÉP FORRÁSA,TIM GRAHAM/PA
Képaláírás,
Edinburgh hercege több mint hat évtizeden át a királynő oldalán állt, és 2009-ben a brit történelem leghosszabb ideig szolgáló hitvese lett.

Első fiuk, Károly 1948-ban született, majd Anne hercegnő 1950-ben, András herceg 1960-ban és Edward herceg 1964-ben. Közöttük nyolc unokát és 12 dédunokát adtak szüleiknek.

Erzsébet hercegnő 1952-ben Kenyában tartózkodott a beteg király képviseletében, amikor Fülöp hírül adta, hogy édesapja meghalt. Azonnal visszatért Londonba, mint új királynő.

„Az egész egy nagyon hirtelen jött, és a lehető legjobb munkát végeztem” – emlékezett vissza később.

Erzsébetet 1953. június 2-án, 27 évesen koronázták meg a Westminster Abbey-ben az akkori rekordnak számító tévénéző előtt, amelyet több mint 20 millióra becsültek.

A következő évtizedekben nagy változások következnek be, amikor a tengerentúlon véget ér a Brit Birodalom, és a 60-as évek elsöprik az otthoni társadalmi normákat.

Erzsébet megreformálta a monarchiát erre a kevésbé tiszteletteljes korra, bevonva a nyilvánosságot séták, királyi látogatások és nyilvános eseményeken való részvétel révén. A Nemzetközösség iránti elkötelezettsége állandó volt – legalább egyszer ellátogatott minden nemzetközösségi országba.

De voltak magán és nyilvános fájdalmak időszakai. 1992-ben a királynő "annus horribilis"-je, tűz pusztította a windsori kastélyt - magánlakást és dolgozó palotát -, és három gyermeke házassága tönkrement.

Diana, a walesi hercegnő 1997-ben, Párizsban történt autóbalesetben bekövetkezett halála után a királynőt bírálták, amiért nem szívesen válaszolt nyilvánosan.

Kérdések merültek fel a monarchia relevanciájával kapcsolatban a modern társadalomban.

„Egyetlen intézmény sem számíthat arra, hogy mentes legyen azok ellenőrzése alól, akik hűségüket és támogatásukat adják, nem is beszélve azokról, akik nem” – ismerte el.

2022-09-08 20:24:09 - Mindenegyben Blog