MindenegybenBlog

A rendőrség figyelmeztet: aki Facebook-ot használ, tudnia kell erről a csalásról!

Az interneten elkövetett bűncselekmények száma évről évre növekszik. A Facebookon már több milliárd felhasználó van, így egyáltalán nem meglepő, hogy a bűnözők is felbukkantak itt. És a legrosszabb az, hogy minden új csalásuk azonnal elterjed a közösségi hálózatokon!

De ezúttal nagyon fontos dologról van szó: a rendőrség figyelmeztet mindenkit, hogy egy új trükk segítségével ezek a szélhámosok Facebook felhasználók millióitól lophatnak el adatokat!

Mindez az alábbi forgatókönyv szerint történik:

E-mail-értesítést kapunk, melyet állítólag a Facebook írt. A csalók a levélében egy olyan oldalra mutató link található, amelyet megnyitva meg kell adnunk a felhasználónevet és a jelszót. Állítólag ez a saját biztonságunk érdekében szükséges.

Ez a levél általában így néz ki:

Amint megadtuk ezeket az adatokat, a csalók révbe értek!

Egyébként a nyitókép maga is kissé másnak tűnhet a Facebook-éhoz képest, de minden esetben lesz ott egy-egy mező a felhasználónév és a jelszó beírásához, melyek már igencsak hasonlítanak a Facebook felületére.

Fontos megjegyezni, hogy maga a közösségi hálózat soha nem küld ilyen leveleket, és ismétlődően soha nem követeli meg a jelszó beírását. De emberek milliói még mindig bedőlnek a trükknek.

[LAPOZAS]

És mik a következmények?Különböző következményekkel számolhatunk, ha figyelmetlenek voltunk és a csalók megtévesztésének áldozatai lettünk. A legkevésbé ártalmas lehetőség az, amikor oldalunkat teljesen elárasztják “felnőtt” tartalmakkal.

Ennél sokkal rosszabbul jár az, akinek a nevében (az adott személy ismerőseinek, barátainak) vírusra mutató linket tartalmazó üzenetet küldenek, esetleg egy banki átutalással kapcsolatos segítségkérést küldenek el az áldozattá vált felhasználó nevében az összes barátjának, ismerősének. A következmények súlyossága általában a csalók céljától és kreativitásától függ.

Mindenképpen mutassad meg ezt a cikket barátaidnak, ismerőseidnek is! Talán ez segít megvédeni a személyes adataikat, sőt, talán éppen téged is! Mert hiszen milyen gyakran kattintunk a barátok linkjeire, még akkor is, ha azokat valójában nem is ők küldték nekünk!

Népszerűsíteni akarom a honlapomat, ezért élek a lehetőséggel és új cikket publikálok itt!

2021-10-05 08:10:08 - Mindenegyben Blog