MindenegybenBlog

„A REZSICSÖKKENTÉS NEM JÓ” A magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, "nincs más, alkalmazkodni kell", "a rezsicsökkentés nem jó",

Az OTP vezetője Nagy István miniszter társaságában mondott beszédet az Agrár Gála nevű eseményen hétfőn. Csányi szerint lejárt az olcsó pénz időszaka, a lakosságnak és a vállalkozásoknak pedig érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak. 

Nagy István agrárminiszter és Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója is beszédet mondott hétfőn az Agrár Gálán, az eseményről az MTI írt összefoglalót. 

A bankvezér több figyelemreméltó kijelentést is tett, többek között rámutatott arra, hogy az

"olcsó pénz időszaka" lejárt,

a kamatok akár 7 százalékig is emelkedhetnek, az infláció pedig közben "elszabadult", a 2-4 százalék közötti tartomány elérése már csak 2024-re várható. A jó hír az, hogy közben van hitel, folytatják a gazdaság finanszírozását - tette hozzá. 

Felidézte, hogy idén a tavalyi 7,1 százalékos növekedés után már csak 3,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, továbbá a költségvetés hiánya is magasabb lehet a vártnál, miközben a fizetési mérleg hiánya 8 százalék körül alakulhat. A romló makrogazdasági számok hátteréről beszélve a magyar energiaszámlát, továbbá az autóipar "döcögését" említette meg. 

[LAPOZAS]

„A REZSICSÖKKENTÉS NEM JÓ”

A magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, "nincs más, alkalmazkodni kell", "a rezsicsökkentés nem jó",

a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak - mondta Csányi Sándor.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a 4,9 százalékos hiány eléréséhez uniós megállapodással 500 milliárd forintos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Úgy vélte, ha Magyarország sikeresen megállapodik az unióval és a háborút is lezárják a felek, akkor gyors kilábalás várható, akárcsak a járvány után. 

AZ OTP STABILAN MŰKÖDIK

Csányi a rendezvényen rámutatott: az év elején úgy tűnt, hogy idén akár 600 milliárd forint is lehet a pénzintézet eredménye, ezt azonban a háború hatására nem fogják elérni.

A banknak Oroszországban és Ukrajnában is vannak érdekeltségei, ennek ellenére stabilan működik - mondta. Hozzátette: a 70 milliárd eurós mérlegfőösszeg mindössze 6-7 százaléka orosz hátterű, a profit 15 százaléka ugyanakkor ott termelődik.

(Hetek / MTI)  

2022-04-27 09:41:17 - Mindenegyben Blog