MindenegybenBlog

DÖNTÖTT A KORMÁNY – Itt a hivatalos döntés a nyugdíjakról

Új felállásban érkeztek a bejelentések a mai kormányinfón: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett ezúttal Kovács Zoltán Nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár állt az újságírók előtt.

Eldőlt: nem lesz évközi nyugdíjemelés

Varga Mihálytól pénzügyminiszter válaszából derült ki, hogy nem lesz rendkívüli nyugdíjemelés novemberig.

A kormány joga eldönteni, hogy november előtt kiegészíti-e nyugdíjakat, az emelés módszerének pontosítására tett javaslat pedig nem indokolt – többek között ez a válasz érkezett a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnökének nyílt levelére a kormánytól, amit a Népszava hozott nyilvánosságra.

Juhász László a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését, és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől. A hét nagy, országos idősügyi szervezetet tömörítő tanács vezetője azért fordult a kormányfőhöz, mert a magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas társadalom. A kormányfő helyett a pénzügyminisztertől kapott választ.

Varga Mihály azt írta, a nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben, tavaly 14, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány a háború és a brüsszeli szankciók hatására megemelkedett infláció miatt. A pénzügyminiszter a mostanában sokat hangoztatott mondattal is érvelt: a kormány azon dolgozik, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen. Kitért arra is, hogyamennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lesz nyugdíjkorrekció.

Gulyás Gergely azzal kezdte a mondandóját, hogy a jelenlegi brüsszeli migrációs javaslatokat egyáltalán nem tudja elfogadni a magyar kormány. Inkább járuljon hozzá az EU a magyar határvédelmi költségekhez.- Jelentettük a Brüsszelnek, hogy a kérésüknek megfelelően módosítottunk jogi kérdéseken, így elhárult az akadálya, hogy a nekünk járó pénzt megkapjuk – mondta a miniszter. – 238 millió eurós költségnyilatkozatot küldtünk az EU-nak, ennek a 80 százalékát kell finanszíroznia, vagyis 202 millió eurót.

A Bizottságnak 90 napja van a visszaigazolásra és 60 nap a feldolgozásra és az összeg átutalásra. A Bizottság jelenleg legalább 325 milliárd forinttal tartozik az országnak.A tegnapi kormányülésen szó volt arról, hogy a háború okozta nehéz gazdasági helyzetből elkezdtünk kimászni, teljesíthetőnek tűnik a jövő évre a 4 százalékos gazdasági növekedés. Gyors infláció-csökkenéssel számol a kormány: ha minden jól megy, akkor már októberben egy számjegyű lesz az infláció.

[LAPOZAS]

– Az embereket meg kell óvni az infláció káros hatásaitól. Augusztus 1-től 15 százalékos akciózás lesz kötelező a boltokban, emellett pedig már hidegélelmiszerekre is felhasználható lesz a boltokban a Szép-kártya. Néhány helyen nem tartják be az árstopokat, emiatt a kormány 3 milliárdos büntetést szabott ki. Jövőre már 6 százalék körüli inflációval számol a kormány.

A Honvédelmi Minisztérium adatai az orosz-ukrán háborúról. Eddig több mint 310 ezren vesztették életüket a háború során, de vannak 700-800 ezres veszteségekről beszámoló adatok is. 10 ezer civil áldozata is van a vérontásnak.

– Az oroszok tartaléka lényegesen nagyobb, de sokkal nagyobb a vesztesége is. Az ukrán ellentámadás eddig érdemi eredményeket nem hozott június eleje óta. Éppen ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy mi a béke pártján állunk, mindenki az az érdeke, hogy mihamarabb legyen tűzszünet és béketárgyalás.

Tegnap a felvételi pontszámokat ismertették a felsőoktatásra jelentkezők körében.

– 126 ezren felvételiztek és közel 95 ezer hallgató nyert felvételt. Tíz hallgatóból nyolcan kaptak lehetőséget ingyenes, állami képzésre. 10514 jelentkezőt vettek fel pedagógus szakra, ez az elmúlt 6 év legmagasabb száma – idén 29 százalékkal többen jelentkeztek tanárnak, mint tavaly.A kormány arról is döntött, hogy támogatja a Károli Egyetem új kampuszának megépítését – mondta Gulyás Gergely. 2024-ben, 2025-ben és 2026-ban évi 15 milliárddal, majd a negyedik évben 45 milliárddal támogatják.

Az uniós költségvetés módosításáról nem fog tárgyalni a kormány, amíg Magyarország nem kapja meg a jogos EU- támogatásokat – válaszolta a köztévé kérdésére a miniszter.

Az átlagfogyasztás mértékének megváltoztatására, illetve a rezsicsökkentés módosítására nem kerül sor – erősítette meg Gulyás.

A tervezett fővárosi vízdíj-emelést illetve BKV jegyáremelést nem támogatja a kormány – jelezte a miniszter, mert a cél továbbra is az, hogy az emberek terhei ne növekedjenek.

„Mindent meg kell tenni, hogy a közszolgáltatások ára ne emelkedjen” – mondta.Karácsony Gergely, illetve mozgalma pénzeiről a miniszter azt mondta, hogy főpolgármesternek súlyos erkölcsi és lehet jogi felelőssége is van az ügyben.

Nincs realitása, hogy a magyar uniós elnökségre ne kerüljön sor 2024-ben – reagált a sajtóértesülésekre Gulyás Gergely. A miniszter szerint a legkorruptabb európai intézmény az Európai Parlament. A parlament akarja számon kérni a tagállamokat, miközben a leglátványosabb és legkínosabb korrupciós ügyek a brüsszeli intézményhez kötődnek.

Minden olyan termék, ami árstoppos volt akciózás alá kerül és 15 százaléknyi kell legyen azoknak a termékeknek az aránya, ahol kötelező az akciózás – erősítette meg a miniszter az ATV.hu-nak.

Gulyás Gergely úgy tudja, hogy a Fidesz nem fog résztvenni a hétfői, az ellenzék által összehívott rendkívüli parlamenti ülésen.

2023-08-02 12:34:12 - Mindenegyben Blog