MindenegybenBlog

Drámai hír! 8 napos nemzeti gyász követi Fülöp herceg halálát!

Drámai hír! 8 napos nemzeti gyász követi Fülöp herceg halálát!

99 évesen elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje - közölte pénteken a Buckingham-palota.

A királyi palota közlése szerint a brit uralkodó férje a windsori rezidenciában hunyt el péntek reggel "békés körülmények között"

Erzsébet királynővel négy gyerekük, nyolc unokájuk és tíz dédunokájuk volt. Tavaly ünnepelték 73. házassági évfordulójukat. Fülöp június 10-én töltötte volna be századik életévét.

A királyi család honlapján azt jelezték, hogy a weboldaluk átmenetileg nem lesz elérhető, amíg el nem végeznek bizonyos frissítéseket rajta Fülöp halálhírének bejelentése után. További részleteket később közölnek.

Azt pedig, hogy mire számíthatnak a britek,  Mirror öt pontban szedte össze:

1. A bejelentés

Ha Fülöp herceg egy éjszaka folyamán hunyja le örök álomra a szemét, akkor a haláláról szóló hivatalos bejelentésre reggel 8 órakor kerülhet sor, és valószínűleg a BBC lesz az első olyan platform, amihez a hivatalos közlemény eljut.

[LAPOZAS]

2. Nem lesz fényűző temetése

Bár Fülöp herceg teljeskörű állami temetésre lesz jogosult, ő mégis valami egyszerűbbre vágyik, az ezekről való megállapodásból pedig az edinburgh-i herceg is kivette a részét. Temetésére csak a királyi család, a barátok és a Nemzetközösség államfői mehetnek majd el.

3. Hová lesz eltemetve?

Bár a királyi család legtöbb uralkodóját a Westminsteri Apátságnál és a St James’s Palace-nál lett helyezték örök nyugalomra, úgy tudni, Fülöp herceget mégis egy privát helyszínre temetik majd a windsori kastély területén, a Frogmore Gardens nevű helyen, ahol Viktória királynőt és Albert herceget is eltemették korábban.

4. Meddig tarthat a gyász időszaka?

Ha az edinburgh-i herceg Erzsébet királynő előtt hal meg, akkor a királynőnek nyolc napon át kell majd gyászolnia őt. Ez idő alatt a törvények nem részesülnek királyi jóváhagyásban, az állami ügyeket pedig szüneteltetik a tisztelet jegyében.

5. Mikor tér vissza a királynő a kötelességeihez?

A királyi gyász időszaka további 30 napon át tart, ez követően Erzsébet királynő teljesen visszatér a kötelességeihez, s újra megjelenik majd a nyilvánosság előtt.

2021-04-09 14:32:55 - Mindenegyben Blog