x

Koronavírus - Legfrissebb

Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Drámai hír!Az összes iskolát és óvodát bezárják? KORLÁTOZÁSOK, KIJÁRÁSI TILALOM,DIGITÁLIS OKTATÁS ? Sajnos rossz hírt közölt Orbán Viktor Miniszterelnök….
Mindenegyben Blog - 2021. december 09. (csütörtök), 09:07

Drámai hír!Az összes iskolát és óvodát bezárják? KORLÁTOZÁSOK, KIJÁRÁSI TILALOM,DIGITÁLIS OKTATÁS ? Sajnos rossz hírt közölt Orbán Viktor Miniszterelnök…. (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2021 dec 09

Drámai hír!Az összes iskolát és óvodát bezárják? KORLÁTOZÁSOK, KIJÁRÁSI TILALOM,DIGITÁLIS OKTATÁS ? Sajnos rossz hírt közölt Orbán Viktor Miniszterelnök…. 

7310 az új fertőzött, elhunyt 215 beteg

A beoltottak száma 6 171 489 fő, közülük 5 878 951 fő már a második oltását is megkapta, 2 864 506 fő pedig már a harmadik oltást is felvették. 7310 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 176 038 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 215 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 36 263 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 955 248 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 184 527 fő. 7119 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 579-en vannak lélegeztetőgépen. Az Oltási akcióban már összesen 1 millió 262 ezren vettek fel oltást, közülük 1 millió 30 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel és 147 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. A sikerre való tekintettel a kormány újabb egy héttel meghosszabbította az Oltási akciót, így december 12. vasárnapig továbbra is akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

Februárra futhat fel az ötödik hullám

Még karácsonykor is háromezer körül lesz a koronavírus-fertőzöttek napi száma, az omikron variáns pedig a tél végén válhat akut problémává Vattay Gábor járványelemző szerint. Közben az orvosi kamara árult el néhány, a kormány által eddig titkolt adatot.

Bár az új fertőzöttek száma csökkenni látszik, a napi halottaké még felfelé tart, és ez így lesz még néhány napig – derül ki Vattay Gábornak, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéke vezetőjének legújabb elemzéséből. Ezt a jelenséget azzal magyarázza, hogy a halálozási ráta görbéje nagyjából egy hetes késéssel követi az új fertőzéseket jelző esetszámét. A halottak növekvő számából az is következik, hogy ebben a hullámban akár 12 ezer ember elvesztésére is lehet számítani.
A ma látható folyamat arra utal, hogy még karácsonykor is háromezer körül lesz a fertőzöttek napi száma – fejtette ki. Vattay Gábor szerint az még kérdéses, hogy a hullám ezután teljesen lecseng-e, vagy mint az Egyesült Államokban, viszonylag magasan stabilizálódik a fertőzések napi adata. Ő úgy látja, erről hamarosan képet kaphatunk a balti államok adataiból, miután azok e hullámban néhány héttel előttünk járnak,írja a nepszava.hu
Ebben az előrejelzésben még nincs benne az omikron vírusvariáns hatása, mivel az még nincs jelen számottevően Magyarországon, talán csak néhány eset lehet. Mire az ezekből induló fertőzések számottevővé válnak, addig 50-70 nap is eltelhet – mondja. Az elemző szerint így nálunk leghamarabb február elején válhat akut problémává egy omikron hullám. Abban azonban már komolyabban meglátszódhat a járványügy irányítóinak mostani, év végén fölerősített oltási kampánya.
Annak érzékeltetésére, hogy mennyit ér az oltottság, az orvosi kamara közzé tett egy hiányzó adatot. Igaz, hogy nem olyan reprezentatív, mint a kormányzat tudna a számára rendelkezésére állóból, de így is messze több, mint amire az országos tiszti főorvos eddig képesnek és hajlandónak bizonyult. Az orvosi kamara 5-6 intenzív osztály összesen 125 páciensének egy adott napi adatait összesítette. Közülük 87 volt oltatlan, 31-en négy hónapnál régebben kaptak oltást, 7 embert négy hónapnál nem régebben oltottak, közülük ketten kaptak három vakcinát, azaz rendelkeztek a teljes oltási sorral. Érdekességként jegyzik meg, hogy az intenzív osztályokra került oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, azaz 70 év felettiek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak. Az oltott, és súlyos állapotba került betegek közül legtöbben Sinopharm-ot (15), Astra-Zeneca-t (7) és az egy dózisban adott Janssen-t (5) kapták. Az elmúlt hetek-napok eseménye volt, hogy kormány váratlanul megváltoztatta az adatközlést, a lélegeztetettek közül már csak az invazívakat (a légcsőbe helyezett tubuson át) teszik közzé. Ilyen szempontból is érdekes a most számba vett 125 beteg megoszlása, azaz közülük 70-en vannak intubálva lélegeztető gépen. Ők mai szabályok szerint is szerepelnek a kormány jelentéseiben, továbbá 35-en non-invazív lélegeztetésben részesülnek, míg húszan maszkon keresztül kapnak oxigént. Ez utóbbi két csoport tűnhetett el a múlt héten a hivatalos összegzésekből. Néhány nappal ezelőtt a közösségi portálon a Sanford Health kórház tett közzé hasonló adatokat. Ott 227 embert ápoltak november 30-án, akik közül 204 volt oltatlan. Az intenzív osztályukon kezelt 67 emberből pedig 64-nek nem volt oltása.

Az összes virológus azt mondja, hogy nyakig vagyunk a negyedik hullámban, és a neheze most következik. Akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. 

A miniszterelnök 

  • a járványügyi helyzetről elmondta, hogy még csak most jön a neheze; ötödik hullám pedig akkor nem lesz, ha mindenki beoltatja magát.
  • A gyermekek oltásával kapcsolatban részletezte, hogy decemberben lehet olyan orvosszakmai vélemény, amely alapján döntés születhet az 5 és 12 év közöttiek oltakozásáról.
  • A rendvédelemben és az egészségügyben elrendelt felmondási tilalommal kapcsolatba hangsúlyozta, hogy olyan helyzet van, amikor be kell látni, hogy bizonyos szakmákból nem lehet távozni.
  • A benzinárak befagyasztásával kapcsolatban hangsúlyozta, a kormánynak lépnie kellett, a „rendkívüli helyzetben nem óvatoskodni kell”.
  • A kormány hetek óta dolgozik azon, hogy a rezsicsökkentést kiterjesszék a kisvállalkozókra is; a GDP-eredmények pedig rosszabbak a vártnál.
  • A 13. havi nyugdíj nincs veszélyben, miután az a jövő évi költségvetést terheli.

Járványhelyzet és felmondási tilalom

A miniszterelnök elmondta, mindenki felelős saját magáért, de itt többről van szó, mert aki nincs beoltva, mindenkire veszélyt jelent. A védelmi intézkedések nem védenek meg a vírustól, csupán a járvány terjedését lassítják. 

A második oltás után négy hónappal az oltás védereje gyengül, ezért a harmadik oltás indokolt. A harmadik oltás utáni védettségi szint jóval magasabb, mint a második oltás utáni. Az oltáselleneseket sem ekézem, mert megértem, hogy mindenkinek jogában áll a saját szabadsága jegyében dönteni a saját életéről, de most nem tudok mást mondani, mint hogy a baj oka, hogy nincs mindenki beoltva. Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy csak a belátás segít, nem lehet rendőrökkel kísérni az embereket oltásra. A miniszterelnök a gyermekek oltásáról is szólt, mint mondta, december környékén már lesz olyan orvosszakmai vélemény, amely eldönti, hogy az 5–12 év közötti gyerekeket szabad-e oltani. Orbán Viktor kiemelte, semmi okunk, hogy ne bízzunk az oltásban.

Járványhelyzet az iskolákban, óvodákban: megvan, hány osztályt érint – Csak az oltatlan felsőbb évfolyamos diákok kerülnek karanténba

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az óvodák és iskolák járványügyi helyzetéről beszélt.

A Hír Tv vendége volt Maruzsa, aki felvázolta, hogy milyen a járványhelyzet a nevelési intézményekben. Tájékoztatása szerint októberre az iskolai osztályok érintettsége egy százalék körül járt, de egyre inkább terjed a koronavírus delta variánsa.

A köznevelésben dolgozók átoltottságáról azt mondta, hogy a szeptemberi tanévkezdéskor a pedagógusok 90 százalékos átoltottsága miatt nyugodtan kezdődött az év. Teljes iskolalezárásokról nem mondott adatot, de azt elárulta, hogy szeptembertől mostanáig osztályokkal, óvodai csoportokkal kapcsolatos tanügyi intézkedés az esetek 3,7 százalékában fordult elő (ez az arány a hét elejéig mért arány).

Hirdetés

Az intézkedés:

Hirdetés
  • az óvodai csoportoknál szünetet jelent;
  • az alsóbb évfolyamoknál – ahol az oltás még nem lehetséges – digitális oktatást;
  • a felsőbb évfolyamoknál pedig csak az oltatlanok kerülnek karanténba

- Jobban terjed az oltatlanok körében a vírus, ezért rendelte el a kormány munkáltatóként az állami intézményekben december 15-i határidővel az oltás szükségességét - fejtette ki Maruzsa.

Mint mondta, a hétfőn kezdődött oltási akcióhéten már a 12 évesnél idősebbek is időpontfoglalás nélkül vehetik fel az oltást, ezzel az a céljuk, hogy emeljék a 12-18 éves korosztály 51 százalékos átoltottságát.

A cikknek még nincs vége, lapozz!
Hirdetés
Megosztás a Facebookon (0)
Hirdetés
Hirdetés