MindenegybenBlog

Drámai szigorítás, nem engedik át a műszakin az öreg autókat

Gyakorlatilag összeomlott a használt autók piaca Szerbiában, miután a kormány – megelégelve az öreg nyugati autók tömeges importját – megszigorította a műszaki vizsgát. A Szerbiában bevezetett új szabályok miatt az autók közel fele elbukott a műszaki vizsgán – írta a vajdasági Magyar Szó alapján a Napi.hu. A Műszaki Vizsgaállomások Egyesülete szerint július ötödike óta, amióta hatályba lépett az új szabályzat,a járművek negyven százaléka elsőre megbukott a műszakin.

A leggyakoribb okok között a rossz fékek, a rohadt kipufogódobok és az uniós előírásoknak nem megfelelő vonóhorgok szerepelnek.Nem csoda, hogy túl szigorúnak tartjuk a műszaki ellenőrzést, hiszen nem is olyan régen a mostani ár harmadáért, egyes szervizekben már 900 dinárét (2500 forint) is elvégezték az autónk műszaki vizsgálatát, és ami a lényeg: elnézőek voltak, nem kellett várni fél órát sem”– írta a portál egyik olvasója.

“Olyanról is tudunk, hogy a gépkocsi tulajdonosának fel sem kellett hajtania autójával a fékpadra, még a műszaki ellenőrzést végző műhely közelébe sem kellett mennie, csak az ezrest kellett letenni az igazolásért” – folytatja az olvasó.

[LAPOZAS]

Statisztikai adatok szerintaz utóbbi öt évben több mint 600 ezer, sok esetben 16 évesnél idősebb autót vittek be Szerbiába.Ennek kétharmada, azaz 380 ezer tavaly került az országba, de nagyrészt a műszaki vizsga megszigorítása miatte mennyiségnek több mint a fele eladatlan.Mindössze 120 ezret helyeztek forgalomba. A használt autók piaca tehát összeomlott.

Tizenéves autó már 2-3 ezer euróért kapható Nyugat-Európában, amelyet eddig kisebb javításokkal és regisztrálás után 3000 euróért megszerezhettek a szerbiai autósok. A belgrádi kormány viszont úgy gondolja, hogyezt a pénzt inkább fizessék be egy újabb vagy egy vadonatúj autó megvásárlására első hitelrészletként.Ezt akarják ösztönözni az öreg autókat kiütő, szigorú műszaki vizsgáztatással.

A vajdasági portál szerint azonban a műszaki vizsga szigorításával és drágításávalaz autójavító műhelyek járnak jól, amelyek forgalma máris megduplázódott.napi.hu

2019-11-15 11:51:18 - Mindenegyben Blog