MindenegybenBlog

DURVA változás JÖN A KÖZMUNKÁBAN MÁRCIUS 1-TŐL!

Ezrek hullanak ki a közmunkából márciusban – ebből még komoly baj lehetMárcius elején élesedik az új „évad” a közfoglalkoztatásban, napokon belül kell eldönteniük a polgármestereknek, kit menesztenek és ki maradhat. Nem mindenhol fáj majd egyformán, a jobban teljesítő járásoknak kell kiszórniuk több közmunkást. Az biztos, hogy a speciális közmunkát nem tervezik elindítani – írja a hvg.hu.-írja a napi.hu

 

A közfoglalkoztatás, más néven közmunkaprogram, vagy köznapi nevén közmunka speciális munkaviszony, amely azt próbálja elősegíteni, hogy a munkaerő-piacról valamilyen okból kiszorult álláskeresők sikeresen vissza-, illetve bekerüljenek az elsődleges munkaerő-piacra. A közfoglalkoztatók a központi költségvetésből támogatást kaphatnak annak fejében, hogy átmeneti munkalehetőséget biztosítanak hosszú ideje sikertelenül állást keresőknek. Jelen esetben a „közmunka” kifejezést a “közfoglalkoztatás” értelemben használjuk. (A hírek tartalma szerint azonban ennek a kifejezésnek két jelentése is lehet, az egyik a közfoglalkoztatás, a másik pedig a közérdekű munka, amelyek céljuk és végrehajtásuk szempontjából jelentősen eltérnek egymástól.)

[LAPOZAS]

A magyar közmunkaprogram kritikusai szerint a program célja csak a programban résztvevők kis aránya esetében valósul meg, a többség esetében épp ellenkezőleg, a programba „beleragadt” munkavállalók számára a közmunka-programban való részvétel nem segíti, inkább akadályozza a munkaerő-piacra történő visszatérést. Ezzel kapcsolatban figyelembe vehetjük, hogy a természetes társadalmi viszonyok között a megélhetés feltétele gyakorlatilag a munkavégzés, és a közfoglalkoztatást felzárkóztatás ill. gyakorlati képességek felmérése céljából vezették be. Hogy a programban résztvevők ezután milyen irányban kívánnak továbblépni, az a személyi és helyi adottságoktól, munkaerőpiaci körülményektől is függ.

A közfoglalkoztatást a közgazdászok általában a hagyományos aktív munkaerőpiaci programok közé sorolják.

2020-02-22 22:22:03 - Mindenegyben Blog