MindenegybenBlog

Éjjel elhunyt Csollány Szilveszter? - itt az igazság

Csollány Szilveszter halálhíre terjed a közösségi médiában. De ez nem igaz!

A Promotions.hu egyik olvasója szombat délelőtt egy levelet küldött a szerkesztőségnek, amiben Csollány Szilveszter halálhíréről érdeklődött. A hölgy levelét változtatás nélkül közöljük.

„Ma reggel meghalt Csollány Szilveszter? Semmilyen hírt nem találok erről, remélem csak álhír. De ha álhír akkor száradjon le a keze annak, aki ilyet le mer írni!!! Mi is imádkozunk Csollány Szilveszterért és bízunk benne, hogy hamarosan jó híreket kapunk róla. Ezúton is sok erőt és pozitív energiát küldünk neki és az egész családjának. N. Józsefné Tapolcáról”

Természetesen rögtön utánanéztünk, hogy a fenti levél írója hol olvashatott a felháborító álhírről, és találtunk egy posztot a Facebook-on, ami még december közepén lett közzétéve. A posztban egy hölgy azt írta, hogy

„Ha jól olvastam, "ELMENT" CSOLLÁNY SZILVESZTER MA REGGEL!”

A bejegyzés alatt sokan kérdezték, hogy a posztoló honnan szedte a hamis információt, de senkinek sem adott választ. Mint kiderült, N. Józsefnéhez is ez a poszt jutott el szombaton.

Csollány Szilveszter már több, mint egy hónapja van lélegeztetőgépen, és az egész ország imádkozik azért, hogy az olimpikon mihamarabb felgyógyuljon. Legutóbb a Magyar Torna Szövetség elnöke így nyilatkozott Szilveszterről:

„Aggódunk érte. Sajnos, a felesége nem kommunikál a külvilággal, így mi sem tudunk semmi újat Szilasról. Figyeljük a híreket és nagyon szurkolunk neki, hogy az élete legfontosabb versenyszámában megint ő jöjjön ki győztesen. Sajnos úgy tűnik, itt már itt már csak két válasz lehet, hogy elvesztette a csatát vagy nem”

Ami megmenthetné Csollány Szilveszter életét is, de átlagosan fél évet kell várni rá

Ha valakinek visszafordíthatatlanul károsodik a tüdeje, annak a szervátültetés jelenti az egyetlen esélyt a túlélésre. A tüdőt súlyosan roncsoló Covid-19 miatt is végeztek már transzplantációt, Magyarországon is, a dolgot azonban nagyban megnehezíti, hogy messze nincs elegendő donorszerv, és emiatt átlagosan fél év a várakozási idő.

A hivatalos várólista szerint 

tizenhatan várnak jelenleg tüdőátültetésre Magyarországon,

ketten azonban aktuálisan nincsenek olyan állapotban, hogy transzplantálhatók lennének. A nyolc országot, köztük hazánkat is magába foglaló Eurotransplant régióban összesen körülbelül 600 beteget tartanak nyilván tüdőátültetésre, köztük olyanokat, akik a koronavírus-fertőzés következtében kerültek kritikus állapotba.

A világban több tucat tüdőátültetést végeztek koronavírus-fertőzötteknél, Magyarországon eddig egyetlen egyet.

2021 májusában egy 41 éves férfi életét mentették meg ilyen beavatkozással.  A férfi márciusban került be az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára, ahol 40 napig volt műtüdőn. A fertőzés következtében azonban már nem lehetett levenni a gépről, olyan mértékben roncsolódott a tüdeje, hogy felkerült az Eurotransplant sürgősségi várólistájára.

A tüdőre – és más szervre – várók számára 2013 hozott fordulópontot: Magyarország akkor lett az Eurotransplant szervezet teljes jogú tagja, ami azt jelenti, hogy a várólistára felkerült betegek számára nem csak Magyarországról, hanem az Eurotransplanthoz tartozó államok mintegy 130 millió lakosa közül van elvi lehetőség donorszervet találni.

A szervek odaítélése a Leidenben működő központon keresztül, minden esetben szigorú szakmai elvek mentén történik.A közhiedelemmel ellentétben nem a betegnek keresnek szervet, hanem az éppen rendelkezésre álló donorszervhez igyekeznek megtalálni a recipienst (a szervet befogadó beteget). Ez pedig nem egyszerű, mert

[LAPOZAS]

a vércsoport-azonosság mellett fontos a testméret- és az immunológiai kompatibilitás is.

A tüdőátültetéshez nagyon sok szempontnak meg kell felelnie egy páciensnek: nem mindegy, milyen állapotban van, kibírja-e a műtéttel, a kezelésekkel járó terhelést a veséje, a szíve, de az sem, hogy volt-e daganatos betegsége, milyen állapotban vannak az izmai, a csontozata, van-e jelentős túlsúlya. (Ezek a műtétet követő felépülésnél bírnak fokozott jelentőséggel.)

Amíg egy beteg a listán van, az orvosi team folyamatosan nyomon követi az állapotát, és az aktuális értékeknek megfelelően változtatják a szükséges kezeléseket. A legtöbben otthonukban töltik a várakozási időt, de aki olyan rossz állapotban van, hogy már nem bocsájtható otthonába, a műtétet kórházban kell kivárnia.

Ez lehet a helyzet a Covid-19 miatt tüdőátültetésre szoruló páciensekkel, köztük az olimpiai bajnok tornász Csollány Szilveszterrel is.A várólistára a betegeket állapotuk súlyosságának figyelembevételével sorolják be, vagyis azok, akik aktuálisan a legrosszabb kilátásokkal számolnak, intenzív osztályos kezelést kapnak, esetleg lélegeztetőgépen, vagy akár műtüdőn vannak – ennek működéséről itt írtunk –, megelőzik a stabil állapotú betegtársaikat.

Alapesetben, tehát, amikor nem egy géppel lélegeztetett beteg életmentő operációjáról van szó, hanem olyasvalakiről, aki maga egyezik bele a transzplantációba, az orvosok a páciens lelki teherbíró képességét és azt is megnézik, mennyire képes az együttműködésre. Ennek felmérésére pszichológiai, illetve pszichiátriai vizsgálatot is végeznek, hiszen a szervátültetés esetében nem egy egyhetes kórházi tartózkodásról, majd gyors lábadozásról van szó, hanem heteken, akár hónapokon át tartó kórházi kezelésről, amit egy egész életen át tartó utógondozás követ.

[LAPOZAS]

Szakértők szerint ráadásul legalább egy évnek, ha nem többnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy ilyen eljárást sikeresnek lehessen tekinteni.Ennélfogva a páciens családjára is a szokottnál nagyobb teher, felelősség hárul.

Attól kezdve, hogy valaki felkerül a transzplantációs listára, szerencsés esetben néhány nap alatt új tüdőt kaphat, de sokkal jellemzőbb, hogy erre hónapokat kell várnia.Átlagosan fél éves a várakozási idő, ami nagyban attól függ, hogy sikerül-e vércsoport-kompatibilis és méretben megfelelő tüdőt találni. Hosszabb várakozási idő többnyire a ritkább vércsoportú és szokatlanabb testalkatú betegeknél fordulhat elő. Sokak szerint az egész folyamatban ennek az időszaknak a megélése a legnehezebb. Az ok pedig nem más, mint hogy óriási a szervhiány, és ezt a koronavírus-járvány tovább súlyosbította.

A tüdőátültetésre szoruló magyar betegeket egészen 2015 végéig Bécsben operálták magyar és osztrák orvosok. Az első hazai tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték az Országos Onkológiai Intézetben, azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A Covid miatt szükségessé vált transzplantációt is itt hajtotta végre Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója.

2022-01-18 09:12:41 - Mindenegyben Blog