MindenegybenBlog

Életveszélyes lemerülni a Hableány roncsaihoz!A búvárok tehetetlenek!

Merülés során a Hableány roncsainál a mentőszemélyzet élete is veszélyben lehet egy  ipari búvár szerint .Így egyelőre nem tudni, mikor kezdődhet meg a tényleges mentés.

Egyelőre senki sem tudja pontosan, mikor kezdődhet meg a szerda este elsüllyedt Hableány roncsainak átkutatása és kiemelése, hiszen – ahogy azt már a Blikk is megírta – a megduzzadt, heves sodrású folyó jelenleg nem alkalmas a búvárok merülésére. Egy, az Indexnek nyilatkozó volt ipari búvár szerint azonban ennél komplikáltabb a dolog, sőt, veszélyesebb is: egy felelőtlen merülés a Duna jelenlegi állapota mellett a szakemberek életébe kerülhet.

A legfrissebb információk szerint különleges vízi alakulatok Ausztriából és Dél-Koreából is érkeznek segíteni a hazai búvárokat, akik egyébként jól képzettek, külföldön is elismertek, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem sokszor kell élesben is alkalmazniuk a szakértelmüket, inkább csak gyakorlatoznak.

„Egészen más a stressz-szint a két helyzetben, s az ipari búvárok tapasztalata sokat számít, ők napi szinten hasonlóan rossz látási körülmények között dolgoznak. A búvár legnagyobb ellensége a pánik, ezért sem mindegy, ki hányszor dolgozott élesben. Azt sem könnyű először kezelni, ha beleakadsz egy holttestbe” – -mondta a férfi, aki hozzátette: a nagyjából nullára redukálódott látási körülmények sem túl kecsegtetőek, ahogy a roncs elhelyezkedése sem. A Margit híd pillére közelében ugyanis felgyorsul a Duna, amelynek sodrása így is a létrához préselheti az ereszkedő búvárokat. A szakértő szerint jelenleg életveszélyes lehet a merülés a Hableányhoz, és bár fontos a mentési gyorsaság, minden helyzetben a búvár élete az első. Amit most tehetnek, az a maketten való gyakorlás, illetve a tervrajzok alapos feltérképezése. Egy búvár egyébként sem tud egy óránál többet tölteni lent, egyrészről a szivárgó víz miatt tarthatnak a lehűléstől, másrészt szellemileg és testileg is megterhelő a munka, így az oxigénfelvételük is megnő.

[LAPOZAS]

A nyilatkozó szakértő szerint a Hableányt legcélszerűbben óriási, a partról biztosított darukkal lehetne kiemelni, ám az sem lenne veszélytelen művelet.

fotó:illusztráció 

2019-05-31 15:53:56 - Mindenegyben Blog