MindenegybenBlog

ELPUSZTULT A FŐVÁROSI ÁLLATKERT EGYIK KEDVENC SZTÁRJA, MÓRIC, AZ ORANGUTÁNKÖLYÖK

Péntek reggelre elpusztult Móric, a 2020 augusztusában született orangután gyerek. Sajnos bizonyos fejlődési rendellenességek jelei az állaton már korábban is megfigyelhetők voltak, a boncolás is ezt erősítette meg.

Bár a kis Móricról már korábban is tudtuk, hogy bizonyos fejlődési rendellenességek mutatkoztak rajta, az elvégzett vizsgálatok alapján nem volt szükség konkrét beavatkozásra.

A baj csütörtök délután jelentkezett, amikor a gondozók arra lettek figyelmesek, hogy az állat erőtlen, és nem tud úgy kapaszkodni anyja bundájába, ahogy egyébként szokott.

Sajnos az azonnali állatorvosi vizsgálat, amely kideríthetné a baj okát és orvosolhatná is azt, ilyen helyzetben nem lehetséges, hiszen az anyukának természetesen esze ágában sincs odaadni a kölyköt, hogy alaposan megvizsgáljuk.

Erre csak akkor van lehetőség, ha az anyát elkábítjuk, de ez meg teli gyomorral nem lehetséges, csak akkor, ha az állat altatás előtt koplalt valamennyit.

Úgy készültünk tehát, hogy péntek reggel lesz az altatás és a vizsgálat, azonban a hirtelen jött baj olyan súlyosnak bizonyult, és olyan gyorsan elhatalmasodott az állat szervezetén, hogy Móric a reggelt már nem érte meg.

Vagyis még azelőtt elpusztult, hogy segíteni lehetett volna rajta – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében, amely így zárul:

Móricot természetesen mindenki nagyon szerette: nemcsak az állatkerti munkatársak, hanem a nagyközönség körében is igen népszerű volt.

Korából adódóan a legtöbb időt természetesen anyukájával, a 21 esztendős Liával töltötte, de a nővére, a most nyolcadik évében járó Lone is gyakran elkérte, hogy együtt játszanak.

2022-05-14 08:22:00 - Mindenegyben Blog