MindenegybenBlog

Figyelem!! Ritka életveszélyes vírusos betegség terjed Magyarországon! Sok ember számára ismeretlen – Ezek a tünetek:

Figyelem!! Ritka életveszélyes vírusos betegség terjed Magyarországon! Sok ember számára ismeretlen – Ezek a tünetek:

Magas láz, izomfájdalom, elviselhetetlen torokfájás, a talpon, tenyéren apró, viszkető pontok. Ezek a furcsa tünetei a még különösebb nevű kéz-láb-száj betegségnek, amely már tíz embert támadott meg a településen.

Bakos Attila háziorvos szerint ez a betegség azért tűnhet többek számára ismeretlennek, mert sokkal ritkábban fordul elő, mint az influenza.

– Ez egy levegőben terjedő betegség, amit a Coksackie-vírus okoz. Magas lázzal, amit ha nem kezelnek megfelelően, halálhoz is vezethet, továbbá a vírushólyagok miatt erős torokfájással jár. Sokszor nyelni is alig tudnak a betegek. Még a folyadék bevitele is nehézkes.

Az izomfájdalom is velejárója, ami van, hogy napokig ágyhoz köti azt, aki elkapja.

Jellegzetes tünet lehet a talpon és a tenyéren, ritkán akár az egész testfelületen megjelenő sok-sok apró kiütés, ami viszket és fáj. A betegség két hétig vagy még tovább is eltarthat.

[LAPOZAS]

A Coxsackie vírus rendkívül ellenálló, akár órákig képes megélni a különböző felületeken és a gyomorsav sem pusztítja el. Ezért terjed nagyon könnyen a gyermek körében. A fertőzést követően a tünetek egy-két napon belül jelentkeznek, de a legtöbb esetben különösebb komplikációk nélkül el is tűnnek egy héten belül, olykor orvosi beavatkozás nélkül is.

A coksackie vírus fertőzés megelőzésében kulcsfontosságú a higiénia, mivel főleg nyállal és széklettel terjed. Megelőzésre nincsen orvosi megoldás, a rendszeres kézmosás, az alapvető higiéniai szabályok betartása sokat segít. Ebből fakad az a tény, hogy alapvetően a kisgyermekek veszélyeztetettek, és a járványszerű megbetegedés elsősorban iskolákban, óvodákban, közösségekben fordul elő. via

2020-10-22 08:51:19 - Mindenegyben Blog