MindenegybenBlog

FONTOS! OKTÓBER 19-TŐL, AZAZ HÉTFŐTŐL SZIGORÍT A MAGYAR KORMÁNY!! RÁD IS VONATKOZIK >>> ÍME A RÉSZLETEK >>>

Sürgősséggel dönt hétfőn az Országgyűlés néhány újabb járványügyi szigorításról – értesült a Népszava. Információink szerint az intézkedések „több területre is kiterjednek majd”, egy kormánypárti forrásunk konkrétumot csak a maszk viselésének szabályaival kapcsolatban említett:

itt várhatóan szélesebb körben és súlyosabban szankcionálhatják majd, ha valakin nincs védőmaszk és olyan helyen tartózkodik, ahol ezt viselni kell.-írta meg a nepszava.hu

Jelenleg üzletekben és a tömegközlekedésben (az állomásokon is) kötelező a maszk viselése, ha ezt valaki elmulasztja kizárható az utazásból, vagy megtagadhatják a belépését egy kereskedelmi helyiségbe. Ha a felszólításra sem hajlandó maszkot felvenni, rendőri intézkedés kérhető ellene, ami 10-50 ezer forintos bírsággal járhat.

A hétfőn sürgősséggel megtárgyalt és legkésőbb kedden el is fogadott javaslatcsomag egyik eleme ezt szigorítaná jelentősen. A lépés nem lenne példa nélküli: Szlovákiában már minden közterületen kötelező maszkot viselni és csütörtöktől 1659 euróra (597 ezer forint) emelték a kiszabható bírság összegét.-írta meg a nepszava.hu

Fontos és kikerülhetetlen, hogy ne mi magunk döntsük el, hogyan viseljük a maszkot, hanem hallgassuk meg a szakemberek útmutatóit, így nagyobb eséllyel kerülhető el a fertőzés.

A maszk felvétele:

1. Mielőtt felvesszük a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel. 
2. Amennyiben a felvenni kívánt maszk egyszer használatos és az egyik oldala fehér, a másik oldala pedig színes, akkor a színes oldala legyen kifelé.
3. A maszkot illesszük a száj és az orr elé, azaz takarjuk el a szánkat és az orrunkat a maszkkal.
4. Rögzítsük a gumírozással (vagy kötőkkel). Igazítsuk meg, hogy a lehetőségekhez mérten kényelmes legyen. 
5. Ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel (ez főként az egyszer használatos maszkoknál fordul elő), azt formázzuk rá az orrunkra (aki szemüveges a szemüveg alá illesztheti).
6. Állunk alá húzzuk le a maszk alsó szélét, ezzel zárt közeget biztosítunk az orr és a száj köré. 
Mindezt úgy illesszük és rögzítsük, hogy egészen addig amíg le nem kell venni, ne kelljen megérinteni a maszkot.

A maszk levétele:

1. Semmiképpen ne érintsük meg a maszk külső felületét, mert potenciálisan fertőzöttnek kell tekintenünk. 
2. Mielőtt levennénk a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel. 
3. Hátulról érintsük meg maszkunkat a rögzítőpántnál és úgy emeljük le arcunkról. 
4. A maszkot, ha egyszer használatos, azonnal dobjuk a szemetesbe. Ha textil, akkor a kezelése kicsit komplikáltabb, hiszen ki kell mosni, vasalni, hogy a vírusok elpusztuljanak. A textil maszkot egy olyan helyre kell tennünk levétel után, ahol azonnal el tudjuk kezdeni a mosást, ezt a helyet is fertőzöttnek kell tekintenünk a mosás befejezéséig. 
5. A maszk levételét követően azonnal tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel. 
A viselés sok új, meg nem szokott problémát okoz, például úgy érezzük nehezen kapunk levegőt, nem kényelmes, eleve ellenérzésünk van a maszk ellen, letoljuk az orrunkról, állunk alatt viseljük, mondván mi nem vagyunk betegek, de ugye tudjuk, hogy ez nem minden esetben jogos és nem minden esetben igaz. 
Más jellegű problémák is felmerülhetnek. Például nem tudjuk, hogy milyen maszkot használjunk.  Van ajánlás textil maszk viselésére, de azzal a mosás, vasalás problémája merül fel, hogyan mossuk (hőfok) vagy éppen hány textil maszkra van szükségünk, amíg az egyik a mosásban van.

Nem is beszélve arról, hogy az időseknek, a hosszú hajúaknak például a textil maszk viselése a kötők miatt problémát okoz, ezért sokan az egyszer használatos gumis maszkot részesítik előnyben.

A HARTMANN által forgalmazott egyszer használatos orvosi maszk egy CE tanúsítvánnyal ellátott, az Orvostechnikai Eszközök Irányelve szerint a nem steril Class I. osztályba sorolt maszk, ami a patikákban bárki számára elérhető.

„A sebészi arcmaszkok használata meggátolhatja tünetes betegek esetén a koronavírus és az influenzavírus emberről-emberre történő átvitelét” – derül ki egy, a Nature folyóiratban nemrégiben publikált kutatásból, mely a Semmelweis Egyetem honlapján A légúti vírusok terjedése levegőben és a sebészi maszkok hatékonysága címmel megjelent cikkben olvasható.

Összességében elmondható, hogy ha maszkot használ, tegye azt szabályosan, körültekintően, védve saját maga, szerettei és embertársai egészségét.

2020-10-18 08:04:42 - Mindenegyben Blog