MindenegybenBlog

Gyászol Mága Zoltán : nagyon megviselte a szörnyű tragédia!

A 2020-as évről megemlékezve a Prima Primissima-díjas hegedűművész  elhunyt barátjáról, Balázs Fecóra például így emlékezett:

A nemrég elhunyt Kossuth-díjas Balázs Fecó nemcsak pályatársa, hanem közeli barátja is volt Mága Zoltánnak, továbbá rendszeres fellépője volt a Budapesti Újévi koncerteknek, éppen ezért a Gálaesten méltóképpen tisztelegtek emléke előtt a közreműködő művészek, Mága Zoltán pedig így beszélt barátjáról megemlékezésében:

“Mély döbbenet és gyász van a szívemben, hogy a magyar zenei élet egyik legnagyobb kiválósága, aki annyi gálakoncertem, jótékonysági előadásom kiemelt sztárvendége volt, zenészbarátom szervezete feladta a harcot és a lelke a mennyekbe költözött. Balázs Fecóval még sok közös tervünk volt. A "Csönd éve" után egy nagy, világra szóló produkcióval szerettük volna megköszönni hétköznapi hőseinknek az emberfeletti munkát, önzetlenséget, amit a koronavírus miatti veszélyhelyzetben tanúsítottak.”

“Egy évvel ezelőtt, amikor itt álltam a Papp László Sport Aréna színpadán és az újévi köszöntő gondolataimat mondtam el Önöknek, nem gondoltam volna, hogy az előttem álló 2020-as esztendő kitörölhetetlenül fájó, szomorú és veszteségekkel teli napokat hoz majd életünkbe. Szinte nincs olyan honfitársam, aki ne tapasztalta volna meg a koronavírus okozta világjárvány embert próbáló hatását.

Sajnos naponta érezzük, hogy életünket átszőtte a megbetegedéstől való félelem és a stressz, a karantén, a kijárási korlátozás. Mindennapi életünkből eltűntek a közösségi, kulturális programok, baráti találkozók, utazás, sportélet.

Ami a legfájóbb, hogy sok honfitársunk elhunyt a koronavírus megbetegedésben. E sok veszteség mindennapi bizonytalanságérzetünket napról-napra növeli, és eljutottunk oda, hogy szorongva és örömtelenül ünneplünk. Megváltozott az életünk, és talán soha nem lesz olyan, mint a koronavírus megjelenése előtt.

Nagyapám jut eszembe, aki megjárta a II. világháborút és sokat beszélt nekem a háború okozta fájdalmakról, veszteségekről, valamint arról, hogy a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetben is az embernek van lehetősége valamibe kapaszkodnia, és ez a hit és a remény.” – fogalmazott rendhagyó újévi beszédében 2021. január 1-jén Mága Zoltán.

2021-re : EGYRE SZEGÉNYEBB LETT A VILÁG 25 magyar híresség, akiktől 2020-ban el kellett búcsúznunk... 

Gesztesi Károly – színészMagyar színművész és szinkronszínész. Számtalan szerepet tudhat maga mögött. Rengeteget szerepelt színházban, filmekben. Fantasztikus orgánuma révén az egyik legkiválóbb magyar szinkronszínészünk volt.

Tornai József – költő, íróA Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas, Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett magyar költő, író, műfordító. A magyar kultúra “bartóki vonulatának” jeles képviselője volt.

Andorai Péter – színművészA Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész.

Wichmann Tamás – kenuvilágbajnokKilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok. A halhatatlan magyar sportólok egyike.

Göröcs János – válogatott labdarúgóVálogatott magyar labdarúgó, csatár, edző. Az Újpest korábbi legendás focistája. Egyesek szerint a legnagyobb élő magyar labdarúgó távozott személyében. 81 évesen hirtelen ragadta el a halál budapesti otthonában.

Szentandrássy István – festőKossuth-díjas festőművész. Jelentős munkái közé tartoznak a Madonna-képek és a Triptichon című műve. Számos kiállítása volt itthon és külföldön egyaránt. Bécsben, New Yorkban, Prágában, Pekingben és Londonban is.

Székely Éva – olimpiai bajnok úszó1952-ben Helsinkiben új olimpiai csúccsal nyerte meg a 200 méteres mellúszás döntőjét. Melbourne-ben ő úszta végig először ezt a távot pillangózva. Akkoriban még nem volt külön szám a pillangó úszás. A hölgy megkapta a “Pillangókisasszony” nevet. 2004 óta a Nemzet Sportolója volt.

Tettamanti Béla – grafikusMunkácsy-díjas grafikus, aki 73 éves korában halt meg. Dolgozott az Új Tükör, a Pesti hírlap és az Európa hírmagazin és a Népszabadság grafikusaként is.

Győrffy Miklós – rádiós újságíró, szerkesztőA magyar tévézés és rádiózás egyik meghatározó személyisége. 76 éves korában halt meg.

Kósáné Kovács Magda – miniszter, képviselőA 80 éves politikus hosszan tart, gyógyíthatatlan betegségben hunyt el. Volt európai parlamenti képviselő és a Horn-kormány munkaügyi minisztere.

Keleti György – volt honvédelmi miniszter

[LAPOZAS]

Szőcs Géza – költőKossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő, politikus.

Szilágyi István – színészAase-díjas magyar színművész.

Sváby Lajos – festőKossuth-díjas magyar festő, főiskolai tanár.

Konok Tamás – festő, szobrászKossuth-díjas magyar festő- és szobrászművész.

Kárpáti György – vízilabdázóNemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó. Minden idők legfiatalabb magyar vízilabdázó olimpiai bajnoka.

Reigl Judit –  Kossuth-díjas magyar festőművész

Kő Pál – Kossuth-díjas magyar szobrászművész, egyetemi tanár

Szebeni András –  Balogh Rudolf-díjas magyar fotóművész, érdemes művész

Bertók László –  Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, költő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja

Böröndi Tamás -színész, színházigazgató

Kovács Zsuzsa – Jászai Mari-díjas magyar színésznő

Verebély Iván – Jászai Mari-díjas magyar színész.

Zana József – színészGanxsta Zolee édesapja

Balázs Fecó –  Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész, zeneszerző.A legendás Korál együttes énekese.

Benkő László – Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, billentyűs, zeneszerző, az Omega zenekar tagja.

Mihályi Tamás – Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros, zeneszerző, az Omega együttes korábbi tagja.

Bergendy István – Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szaxofonos, énekes.

[LAPOZAS]

Benedek Tibor – Háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, 2013 és 2016 között a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Bálint György – Magyar kertész- és mezőgazdasági mérnök, író, szerkesztő, médiaszemélyiség.

Szűcs Lajos –  Olimpiai bajnok magyar labdarúgó.

Pécsi Ildikó – Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, országgyűlési képviselő.

Csukás István – Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, ifjúsági szerző.

Nyugodjanak békében!

2021-01-16 07:25:11 - Mindenegyben Blog