MindenegybenBlog

Hatalmas tömeg indult el gyalog Magyarországra az Ukrán területekről - képek

Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát, a háború hírérre több ország is jelezte, hogy készek a harcok elől menekülő ukránok befogadására. Lengyelország befogadóközpontokat létesít az ukrán határ közelében. Eközben Kárpátaljáról az emberek megrohamozták a boltokat és benzinkutakat, és nagy számban elindultak Magyarország felé.

 

Máris hatalmas sorok alakultak ki a magyar–ukrán határátkelőknél: a két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába.

Az M1 tudósítója a csapi vasútállomáson járt, tudósítása szerint főleg azok a fiatal fiúk akarnak kijutni Ukrajnából, akik katonakötelesek. A Reuters a beregsurányi átkelőnél fotózta a Kárpátaljáról menekülőket.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán arról beszélt, hogy több tízezer menekült befogadására kell felkészülniük. Ugyanazon a napon Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjába, amiről ki is posztolt egy videót. Ebben pár másodpercre felvillan a honvédség egyik műveleti szobájában lévő térkép, amely szerint 600 ezer menekülttel számolnak a Kárpátokon túlról. A videó végén Orbán is elmondja, hogy a hadseregnek fel kell készülnie arra, hogy „ha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek”.

Az oroszok betörtek a csernobili nukleáris övezetbe, az ukrán katonák az atomtemető védelmére készülnek!

Az ukrán rendőrség és az állami katasztrófavédelem szerint a harcokban több mint 40 ukrán katona vesztette életét, köztük öt ukrán áldozatról számoltak be, miután egy katonai repülőgépet lelőttek. A hírek szerint több tucatnyian megsebesültek.

Az ukrán fegyveres erők hasonló számú áldozatról számoltak be az orosz oldalon, hozzátéve, hogy hat orosz repülőgépet zuhantak le, valamint a két helikoptert, amelyeket lelőttek a gostomeli támadásban. Az ukrán hadsereg hozzátette, hogy több tucat orosz páncélozott egység semmisült meg.

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön azt mondta, hogy az ukrán erők azért harcolnak, hogy az orosz csapatok ne foglalják el az egykori csernobili atomerőművet.

Oroszország csak csütörtökön több mint 203 támadást hajtott végre kelet-ukrajnai városok ellen - közölte az ukrán rendőrség, néhány pillanattal azelőtt, hogy négy ukrán meghalt, amikor az orosz erők rátámadtak egy kórházra Ukrajna Donyeck régiójában, a helyi ukrán vezetés szerint./címlapkép:illusztráció/

Orbán Viktor bejelentése az orosz támadás után

Orbán Viktor az orosz támadás után összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba. Az ülés után Facebookon videóban tájékoztatta az országot a történésekről.

Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését. Vésztanácskozást fogunk ma tartani Brüsszelben. Úgy látom, hogy az európai egység fenntartható lesz és közös lépésekre szánhatjuk el magunkat. Magyarországnak ebből aháborús konfliktusból ki kell maradnia, mert számunkra a legfontosabb a magyar emberek biztonsága, ezért szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába, humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd - mondta a miniszterelnök.

Putyin üzent a világ vezetőinek: Putyin megmondta, mikor lesz vége a háborúnak 

Az orosz katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása, azt, hogy meddig fog tartani, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Vlagyimir Putyin elnök fogja eldönteni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

Peszkov az arra vonatkozó kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa a jövőben, kijelentette: "a többi az ukrán nép döntésének kérdése".

 

A szóvivő szerint Moszkva hajlandó lesz tárgyalni Kijevvel, ha az ukrán vezetés kész megtárgyalni az orosz fél által felvetett kérdéseket, egyebek között az ország semleges státusát.

Oroszország támadást indított Ukrajna ellen csütörtökön hajnalban, a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, erőteljes robbanás volt a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. A nyugati országrészben Zsitomirból jelentettek robbanáskat. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

Rakéta maradványok a földön..

Már alig lehet tankolni, annyian állnak sorban 

Kijev a támadás hajnalán..
Hosszú sorok kígyóznak a bankautomaták előtt
Mindenki menekül Kijevből.
Civil áldozatok száma meghaladja a 10 főt !

Putyin soha nem látott megtorlással fenyegeti, aki beavatkozik a konfliktusba

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban jelentette be, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és egyúttal azt is nyilvánvalóvá tette, hogy minden külső beavatkozást megtorol. A fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Putyin azt mondta, hogy Oroszország egy különleges katonai műveletet hajt végre, amivel Ukrajnát akarják demilitarizálni, illetve nácimentesítik a kijevi kormányt, felmondva a Kreml hamis narratíváját, miszerint szélsőjobboldali vezetés uralja az ukrán politikát.

„A mai események nem azzal állnak összefüggésben, hogy meg szándékozzuk sérteni Ukrajna és az ukrán nép érdekeit, hanem azzal, hogy megvédjük magát Oroszországot azoktól, akik túszul ejtették Ukrajnát és megpróbálják felhasználni országunk és népe ellen” – mondta az orosz elnök.

Putyin szerint a katonai műveletek jogi alapját azt jelenti, hogy a hétfőn elismert ukrajnai szakadár köztársaságok segítséget kértek a velük megkötött barátsági és együttműködési szerződés jegyében, az oroszok pedig állítása szerint az ott élő helyieket fogják megvédni, akik Putyin szerint népirtást szenvedtek el az elmúlt nyolc évben a kijevi rezsimtől. Az orosz elnök fegyverletételre és hazatérésre szólította fel az ukrán fegyveres erők tagjait. Az esetleges vérontásért az „ukrán rezsimet” teszi felelőssé.

„Nem tervezzük Ukrajna megszállását, nem akarjuk magunkat ráerőltetni senkire” – mondta Putyin, aki egyúttal megfenyegette azokat „akik esetleg kísértésbe esnek, hogy beavatkozzanak” Ukrajna nevében.

„Aki megpróbál velünk ütközni, és még inkább megpróbál veszélyt jelenteni országunkra, népünkre, annak tudnia kell, hogy Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekkel jár, amilyeneket még soha nem tapasztaltak a történelmükben. Minden vonatkozó döntés megszületett. Remélem, meghallottak.”

- mondta Putyin.

Hogy mi lehet Oroszország azonnali válasza, azt nem részletezte, de néhány napja az oroszok nukleáris erődemonstrációt tartottak, ami arra utalhat, hogy atomfegyverek bevetésétől sem riadhatnak a vissza. A szombati gyakorlaton interkontinentális ballisztikus rakétákat lőttek ki, és robotrepülőket is teszteltek. A gyakorlaton Kinzsal és Cirkon nevű hiperszonikus rakétákat is indítottak, és az orosz légi- és űrerő, a déli katonai körzet, a hadászati rakétaerő, az Északi Flotta és a Fekete-tengeri Flotta erői és eszközei is részt vesznek rajta a moszkvai tájékoztatás szerint.

Az orosz elnök hajnali beszédében is megerősítette, hogy Oroszország továbbra is az egyik legerősebb nukleáris hatalom, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehetnek kétségei afelől, hogy teljes vereséget szenved ellenében.

- Drámai fotók Ukrajnából!Menekülő emberek, civil áldozatok –

Az eddigi jelentések szerint katonai objektumokat és repülőtereket ért támadás. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint Kijevben lakóépületekben is keletkeztek károk, személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Az ukrán határőrszolgálat azt közölte, hogy az orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím-félszigetről indult. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadták öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

Galéria

KÉP FORRÁSA,GETTY IMAGES

Képaláírás,

Ez a lövedék egy kijevi utcában landolt órákkal azután, hogy Oroszország megindította a támadást
Ukrán emberek menekülnek a városból : 

Kép: AP

Ukrajna több száz áldozatról számolt be az orosz hadsereg robbantásainak és támadásainak néhány órán belül azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök „teljes körű háborút” üzent a szomszédos országnak. Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint országszerte civilek és fegyveres erők több száz áldozata van a támadásoknak. 

Oroszország azt mondta, hogy nagy pontosságú fegyvereket használ, és nem veszi célba a civileket az ukrajnai csapások során. A nyilatkozat azonban ellentétben áll az ukrán kormány áldozatokról szóló jelentésével. 

Orosz támadások helyszínei Ukrajna-szerte

[LAPOZAS]

Robbanások rázzák meg Ukrajnát Putyin katonai hadművelet bejelentésekor 

Nem sokkal azután, hogy Putyin orosz katonai hadműveletet jelentett be Ukrajnában, robbanások hallatszottak a fővárosban, Kijevben és az ország más részein. Földi források arról tájékoztatták a Republicot , hogy 3 percen belül két robbanás hallatszott a kijevi Khreshatyk egyik lakásából.

A Republic TV kameráján felvett képek hatalmas robbanásokat mutatnak be több helyen, például Harkovban, Kijevben, Odesában és Kramatorszkban, majd repülőtereken. Eközben az orosz erők behatoltak Ukrajnába a déli Krím felől.

Az ukrán erők másik hátránya, hogy az orosz csapások országszerte katonai létesítményeket sújtottak, beleértve a repülőtereket és a nagyobb városok fegyverraktárait. Moszkva célba vette az ukrán légierő bevetését a DNIPRO repülőtéren a kiürítések miatt, amelyek több száz sebesültet és állítólag 10 halálos áldozatot követeltek a támadásban.

Az orosz légierő még a harkovi Chuguyev légitámaszpontot is célba vette cirkálórakétákkal. Ez a bázis ad otthont az ukrán légierő 203. kiképző repülési brigádjának (203 TrAB). A vonatpilóták és a navigátorok jelen vannak.

[LAPOZAS]

Oroszország újabb katonai agressziójára tekintettel Ukrajna hadiállapotot vezetett be, és légi szirénákat is megszólaltattak a fővárosban, Kijevben. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy a hadsereg „mindent megtesz az ország védelmében”.

Oroszország Ukrajna háború kezdődik

Szerdai heves beszédében Oroszország hadat üzent Ukrajnának, figyelmeztetve más országokat a beavatkozástól. Vlagyimir Putyin elnök televíziós beszédében kijelentette, hogy felhatalmazza az orosz csapatokat egy "különleges katonai művelet" végrehajtására Ukrajna Donbász régiójában. Kijelentette, hogy a hadműveletek célja Ukrajna „demilitarizálása és denacifikálása”, és felszólította az ukrán katonákat, hogy tegyék le fegyvereiket és hagyják el a harci zónát.

Rakéta maradványok a földön..

Már alig lehet tankolni, annyian állnak sorban 

Kijev a támadás hajnalán..
Hosszú sorok kígyóznak a bankautomaták előtt
Mindenki menekül Kijevből.

Videó: fehér zászlót lengetve adják meg magukat az ukránok

2022-02-24 18:19:52 - Mindenegyben Blog