MindenegybenBlog

Havazás lesz húsvétkor!Megjött az előrejelzés – Ilyen idő lesz Húsvétkor! >>> Erre készüljetek, így tervezzetek programot Húsvétkor >>>>

Hatvan évre visszamenően vizsgálta meg, mennyire válnak be a népi időjóslások Csala Dénes, a SzékelyData blog szerzője. Az eredmények egy része alapján ugyan azt hihetnénk, hogy a pénzfeldobásnál csak kicsit hatékonyabb, ha a régi bölcsességekre hagyatkozunk, ám vannak olyanok is, amelyek meglepően nagy százalékban bizonyulnak helyesnek.

A hagyományos tavasz- és őszkezdő napok jóslatai jönnek be a legnagyobb arányban, de a januári fagyjövendölések is 70% fölött teljesítettek. Az ismertebb mondásoknak szintén gyakran igazuk van. Sándor, József, Benedek például 65%-ban hoznak meleget. A „Gergely napi szél Szent György napig él” mondás 70%-ban, a március 25-én ünnepelt Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kötődő jóslat, miszerint negyven napig tart az aznapi időjárás, 78%-ban bizonyult helytállónak. Az esetek 66%-ában igaz az is, hogy „ha Medárd napján esik, negyven napig esik”, de legalábbis a következő negyven napban az átlagosnál esősebb idő várható. A legkevésbé talán annak örülhetünk, hogy a „ha fekete a karácsony, fehér lesz a húsvét” ígéret is az átlagnál gyakrabban, 58%-ban válik valósággá.

[LAPOZAS]

Időjós napok

2020-01-17 21:31:01 - Mindenegyben Blog