MindenegybenBlog

Háziasszonyok figyelem! Egyetlen cseppje a tojás vizének kórházba juttathatja a családodat! Ezt mindenki olvassa el!

Szabad mosni vagy sem?

A húst nem szabad megmosni, ezt a tudomány is alátámasztja. Hogy miért? Mikor a hús folyó víz alá kerül, csupán a baktériumok csekély részét távolítod el róla, a bacik pedig megtapadnak a mosogatóban, a lefolyóban, de akár a konyhapultra is rákerülhetnek. Mivel kedvelik a nedves környezetet, vígan eléldegélnek itt, átkerülhetnek akár a tányérra, evőeszközökre is, így könnyen a szervezetbe juthatnak és betegségeket okozhatnak.

Ha ez nem lenne elég indok, miért is ne mosd meg a húst, van még valami, amit érdemes tudni. A húsokon található baktériumok nagy részét nem lehet lemosni vízzel, csak hőkezelés, sütés vagy főzés során pusztulnak el: ha legalább 60-62 fok fölé emelkedik a hús belső hőmérséklete.

Mi a helyzet a tojással?

A tojással kapcsolatban mindig sok kérdés merül fel. Hogyan tárold helyesen? Honnan tudod, hogy friss? Mire használd a maradék fehérjét? Meg kell-e mosni?

[LAPOZAS]

Sokan a tojást rögtön megmossák a vásárlás után, majd utána hűtőbe helyezik. Ez nagy hiba, mivel így a tojáshéjon található természetes védőréteg megrongálódik, amely a baktériumok távoltartásáért lenne felelős.

A tojást csak használat előtt szabad megmosni, szóval, ha épp piskótát sütsz, csak annyit tegyél folyó víz alá, amennyit el is használsz. Ha pedig vízben főzöd a tojást, akkor nem kell megmosnod, mivel 60 fok felett elpusztul minden baci.

A tisztaság fél egészség, figyelj a konyhádra, tartsd tisztán a dolgozópultot, a gáztűzhelyet, cseréld gyakran a mosogatószivacsot és a konyharuhát és mindig tiszta kézzel dolgozz! 

2022-11-22 09:45:57 - Mindenegyben Blog