MindenegybenBlog

Itt a forint vége! Ekkortól Euróban utalják a hazai fizetéseket!Bejelentették a dátumot! Magyarországon is kötelező bevezetni az eurót, mutatjuk mikortól fizetünk eruoval! Sokan járnak rosszul vele!

Euróban utalhatják a hazai fizetéseket?Bejelentették a dátumot! Magyarországon is kötelező bevezetni az eurót, mutatjuk mikortól fizetünk eruoval! Sokan járnak rosszul vele!

ITT A DÁTUM! MAGYARORSZÁGNAK IS KÖTELEZŐ BEVEZETNI AZ EURÓT EDDIG A DÁTUMIG!

Olyan hírek jelentek meg a német sajtóban, hogy 2025-ig minden uniós tagállamban bevezetné az eurót az Európai Bizottság.

Pontosabban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap hasábjain jelent meg az ominózus bejelentés, amiből kiderül, hogy szeretné bevezetni  az Európai Bizottság az eurót,  legkésőbb 2025-ig mind a 27 tagállamban,írja az next.gazeta.pl

Cáfolta a hírt Valdis Dombrovskis, aki  az illetékes biztos a   közös európai pénz kérdésében,  és kijelentette az esetleges bevezetés dátumával kapcsolatosan, hogy :

„nincs határideje az euróhasználat általános elterjesztésének”, erről a kijelentésről gazeta.pl számolt be.

Az az alapja a tervnek, a kiszivárogtatott információ szerint, hogy a Brexit után, ha távozik a font, akkor tulajdonképpen nem marad számottevő versenyképes a valuta a kontinensen. Ha belépnének 2025-ig az övezeten kívüli országok, akkor le lehetne zárni a közös európai valuta kérdését és a tagországokat jóval keményebb pénzügyi fegyelemre lehetne bír

Euróban utalhatják a hazai fizetéseket?

A forint melletti második fizetőeszközként már most is jelen van az euró Magyarországon a szakemberek szerint. Az euró-tranzakciók terjedését tovább gyorsítja az ingatag forintárfolyam. Bod Péter Ákos, a jegybank korábbi elnöke úgy látja, az is felmerülhet a jövőben, hogy a fizetéseket euróban utalják. Az ingatlanpiacon, a nyersanyagoknál vagy az autó-kereskedelemben már most is egyre gyakrabban euróban szerepeltetik az árakat. Az ATV Híradójának riportja.

„Nem kapkodásra, hanem nyugalomra van szükség ilyen helyzetben, és természetesen ha ennél erősebb lenne a forint, az jobb lenne” - ezt még egy július eleji kormányinfón mondta Gulyás Gergely. Az utóbbi hetekben a forint újabb és újabb mélypontokra süllyedt, járt már majdnem 413-nál is az euróval szemben.

A Reuters egy korábbi cikkében azt írta, a forint látványos gyengülése az Ukrajna ellen indult orosz invázió után a magyarok egy részét arra ösztönzi, hogy előnyben részesítse az eurót a nemzeti valuta helyett.

„A törvényes fizetőeszköz a forint, de a gazdaság korábban is használta, főleg vállalati körben, de hát lakossági körben is voltak devizahitelek” - jegyezte meg Bod Péter Ákos, közgazdász.

A vállalatok között, főleg ha nagy értékű vagy hosszú lejáratú ügyletről van szó, az euró régóta jelen van, mint fizetőeszköz. Sőt, majd egy hónapja a cégek már a társasági adót és az iparűzési adót is befizethetik euróban vagy dollárban.

" style="box-sizing: border-box; border-style: none; vertical-align: middle; position: absolute; right: 10px; bottom: 10px; cursor: zoom-in; display: inline;" />

„A forintnak ez a mostani ingatagsága, ami sajnos valóban úgy néz ki, hogy velünk marad, felgyorsítja az euró beáramlását. Azt még nem hallottam, hogy a bért valaki abban követelné, de az is fel fog merülni" - tette hozzá a közgazdász.

Az ingatlanpiacon is egyre gyakrabban határozzák meg euróban az árakat.

„Jellemzően két szegmensben szokott nagyon gyakran eurós ármeghatározás történni: ez a prime, úgynevezett luxusingatlanoknak a piaca, másrészt a fővárosi, jellemzően belvárosi bérleti piac, hiszen ennél a két szektornál van a leggyakrabban akár az eladói, vagy akár a vevői, bérleti oldalon külföldi állampolgár” - magyarázta az ATV Híradójának Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

[LAPOZAS]

A forint árfolyamromlása jelentős hatással van a használtautó-piacra is. Az árakat a legtöbb hirdetésben euróban is feltüntetik, de itt alapvetően még forintban határozzák meg az árakat.

„Forintálisan vannak hirdetve az autók döntő többségében, és ahogy a forint-euró árfolyam változik, úgy sajnos a használtautó-piacon tapasztalható használtautó árak is ilyen mértékben emelkednek” - fogalmazott a szekértő.

Horvátországban januártól bevezetik az eurót, ott az átállást megelőzte egy hosszú időszak, amikor a horvát kuna mellett - főleg az idegenforgalom miatt - egyfajta "árnyékvalutaként" már jelen volt fizetőeszközként az euró is.

Megjelent a rendelet – Ezen a területen vezetik be először az eurót Magyarországon, itt a pontos dátum!

Január elsejétől a helyi iparűzési adóelőleget és adót euróban vagy amerikai dollárban is meg lehet fizetni.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az illetékes önkormányzat vagy a különleges gazdasági övezetbe tartozó településnek az adózó euró vagy dollár devizanemben is átutalhatja az adóját – vette észre a Telex.

MIUTÁN A MAGYAR NEMZETI BANKHOZ BEFUTOTT A PÉNZ, AZT A BEÉRKEZÉSKOR ÉRVÉNYES ÁRFOLYAMON ÁTVÁLTJÁK, MAJD HALADÉKTALANUL TOVÁBBUTALJÁK AZ ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT, ILLETVE A NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL HELYI IPARŰZÉSI ADÓBESZEDÉSI SZÁMLÁJÁRA.

A kormány a háborús gazdasági helyzetre hivatkozva már augusztusban úgy döntött, hogy a társasági adó is fizethető euróban vagy amerikai dollárban – idézi fel a portál.

2023-01-19 09:36:15 - Mindenegyben Blog