MindenegybenBlog

ITT A NAGY 3 HÓNAPOS Őszi időjárás ELŐREJELZÉS :Napra pontosan mutatjuk hány fok és milyen idő lesz 2021. Szeptemberben-októberben - novemberben

ITT A NAGY 3 HÓNAPOS Őszi időjárás ELŐREJELZÉS :Napra pontosan mutatjuk hány fok és milyen idő lesz 2021. Szeptemberben-októberben - novemberben

Megosztott lesz az ősz

Szeptember:

Jelenleg még kellemes időnek örvendhetünk az országban, jövő hét végére azonban megjön a hideg is, ezt már egy észak-keleti áramlás hozza a Baltikum felől. Szeptember második fele tehát szöges ellentéte lesz annak, amit most a napokban tapasztalunk, a hőmérséklet csúcsértéke 20–23 fok körül alakul, többször eleredhet az eső, és szelesre fordul az idő. Tulajdonképpen az is kijelenthető, idén szeptember 14–15-én, illetve 18–19-én két lépésben érkezik meg hazánkba az ősz. Vénasszonyok nyara is várható a hónap utolsó hetében mintegy 5–6 napra, amikor is előre láthatóan ismét egy anticiklon teremt csendes, nyugodt körülményeket. Jelen állás szerint épp a hónapforduló idején jön az újabb változás: markáns lehűlés érkezik, sok helyen indulhat a fűtés, a szekrényekből előkerülhetnek a télikabátok.

Szeptember második fele például esős és hűvös lesz, jut pár nap a vénasszonyok nyarára, október pedig hullámvasútnak ígérkezik: 3–5 napos időközönként ugrálunk majd a végletek között. Ebben a hónapban jellemzően gyakran alakulnak ki az óramutató járásával megegyező irányban örvénylő anticiklonok Közép- és Kelet-Európa térségében, amelyek így vagy felettünk, vagy tőlünk keletre helyezkednek el, és kellemesen langyos időjárást hoznak. A levegő már nem melegszik a nyári szintre, sőt egyre hűvösebb, az átvonuló frontokból kevés csapadék hullik – szeptember a legszárazabb hónapok közé tartozik. Októberre pedig már beindulnak a mediterrán ciklonok, egyre többször kell jelentősebb vagy hosszan tartó csapadékra számítani, előkerülnek a téli ruhák, megjelenhetnek a hajnali fagyok.

[LAPOZAS]

Október

A meridionalitás 3–5 naponta okoz extrém változásokat, melegből a hidegbe, hidegből a melegbe. Erős hőmérsékleti különbségek lesznek, ugyanazt fogjuk átélni, mint júliusban.

A meteorológus szerint a jelenlegi adatok alapján a komoly hidegbetöréseket jelentős felmelegedések követik majd, az utóbbit azért nyilván ne a nyári hőmérsékleti tartományban képzeljük el. 20–25 fokos maximumokról van szó, míg a hideg periódusokban csak 12–17 fokig emelkedik a hőmérséklet, és reggelente már fagyok is lehetnek.

Minden jel arra mutat tehát, hogy az előttünk álló hetekben kezdetben még a rövidnadrágot is felvehetjük!

November

Napközben már megigen lesz melegebb 10 foknál és éjszaka fagypont közelébe kerül a hőmérséklet, a hónap végén pedig kemény fagyokra lehet számítani. Leeshet az első hó.

2021-09-12 14:27:58 - Mindenegyben Blog