MindenegybenBlog

Kedves mindenki ! Súlyos baleset érte Szabit! Szabolcsnak nem nyílt ki az ejtőernyője 100 km/óraával csapódott a földbe ! VÉRRE VAN SZÜKSÉGE !

A napos időben a szokásos tavaszi ugrásgyakorlatot hajtották végre a szolnoki ejtőernyős katonák, amikor az egyik fiatal kiképzőt szörnyű baleset érte.

A világbajnok Gál Szabolcs törzsőrmester tudná csak elmondani, hogyan csúszhatott ki egy rutinos ugró kezéből az ernyő kupolájának irányító zsinórja, de ő most kórházban fekszik, ahol egymásnak adják a kilincset a neki vért adó honvédek, rendőrök, katonák. Nagy a valószínűsége hogy a fiatal bajnoknak ez volt az utolsó ugrása.(add tovább a cikket ,oszd meg minden ismerősödnek + küld el mindenkinek messengerbe köszönöm!)

Sorban állnak a katonák, rendőrök, szolnoki civilek a vérellátó központok előtt. Mindenki várt adni jött, még Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka is. Helikopteres ugrásnál, a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kiképzése közben ért szörnyű baleset egy rutinos ejtőernyőst. Gál Szabolcs törzsőrmesternek a Blikk információi szerint kinyílt az ernyője, de az ugrást figyelő ejtőernyősök szerint valahogy kicsúszhatott a kezéből az ernyő kupoláját irányító zsinór.

(add tovább a cikket ,oszd meg minden ismerősödnek + küld el mindenkinek messengerbe köszönöm!)

A balesetet szenvedett kiképzőnek ugrás után kinyílt az ernyője, társai szerint az irányító zsinórral volt baj Foto: MH ( illusztráció )

Gál Szabolcs a szemtanúk szerint 100 km/óra sebességgel csapódhatott a Szolnok melletti szandai rét földjébe április 25-én délután. Ha az ernyője nem nyitott volna nem is élte volna túl a zuhanást, így is borzasztó sérüléseket szenvedett. Koponyáját megmentette az ugrásoknál kötelezően viselt sisak, de így is súlyos agyrázkódást szenvedett. Szerencsére az első orvosi szakvélemények szerint a gerincvelő talán nem sérült, így a bénulást megúszhatja a fiatal sportember, de így is nehéz és hosszas lesz a gyógyulása. A sérült honvédet azonnal, helikopterrel szállították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába, ahol folyamatosan műtik.(add tovább a cikket ,oszd meg minden ismerősödnek + küld el mindenkinek messengerbe köszönöm!)

- A fiamnak ma rendbe rakták a lábát, de most öt napon keresztül nem nyúlhatnak hozzá, csak megfigyelik, ezért sok vér kell neki - mondta lapunknak a katona édesapja.

- Az orvosi beavatkozásokhoz és a gyógyulásához rengeteg vérre van szüksége. Szerencsére a vércsoportja olyan, hogy bárki adhat neki vért, hónapokon át szüksége lesz a vérre, megkérünk mindenkit, segítsen, élnie kell egy egy éves gyermek édesapjának, egy remek sportembernek, remek katonának - mondta a Blikknek egy rendőr, aki a hírre az ORFK Teve utcai központjából rohant át a két saroknyira levő kórházba vért adni több kollégájával együtt.

(add tovább a cikket ,oszd meg minden ismerősödnek + küld el mindenkinek messengerbe köszönöm!)

06 o Gál Szabolcs -balról a második - a viágbajnok magyar katonai ejtőernyős csapat tagja

Gál Szabolcs fiatal kora ellenére az egyik legkiválóbb magyar ejtőernyős katona, kiképző volt, hat éve, 27 évesen, a csoport legfiatalabbjaként tagja volt annak a magyar honvéd csapatnak, akik ejtőernyős világbajnokságot nyertek. A házigazda orosz deszantosokat - akik most talán épp az ukrán fronton harcolnak - is legyőzték, a sportoló katonák azon jelmondata alapján, hogy ne a harctéren, hanem a versenyeken vívjunk meg egymással.

Gödrös László veterán szolnoki ejtőernyős több mint ezer ugrással a háta mögött értetlenül áll a tragédia előtt. Véleménye szerint hiába a rutin, hiába a csapat, az ejtőernyős egyedül ugrik ki a gépből, egyedül teljesít, csak magára számíthat az ég és a föld között:

- A bajt sohasem a felszerelés hibája okozza, a balesetek általában már kinyílt, jól működő ernyővel történnek. Elég egy rossz pillanat, a figyelem hiánya vagy egy pillanatnyi rosszullét, vagy éppen az ugró ott, akkor, hatalmas rutinnal a háta mögött is valamiért rosszul méri fel egy helyzetet, s már nincs visszaút. Ismerem a katonai ernyősöket, nem olyanok akik direkt, vagánykodva áthágják a szabályokat, ez egy véletlen baleset lehetett. Szabolcs megint világbajnokságra készült, ő már nem fogja tudni megvédeni a címét, de a csapata érte is fog harcolni.(add tovább a cikket ,oszd meg minden ismerősödnek + küld el mindenkinek messengerbe köszönöm!)

[LAPOZAS]

A szakértő szerint azzal, hogy eddig ismeretlen okból az ernyős kezéből nagy magasságban kicsúszott az irányítózsinór -melynek esetleges hibáját szakértők elemzik - a kupola tehetetlenül, a légáramlattal sodródva, akár átfordulva is hatalmas sebességből veszthet a magasságából, alig fékezve a becsapódást. Szolnokon is ez történhetett, a Magyar Honvédség és a rendőrség légügyi és katonai ejtőernyős igazságügyi szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit. A kiképzést nem szakították félbe, az ejtőernyősök folytatták a harci tevékenységet fejlesztő ugrásokat.

(add tovább a cikket ,oszd meg minden ismerősödnek + küld el mindenkinek messengerbe köszönöm!)

2022-04-29 09:53:06 - Mindenegyben Blog