MindenegybenBlog

Két évvel ezelőtt halt meg a Jászai Mari-díjas színésznő, akit imádott az ország!

Kovács Zsuzsa 1945. április 19-én született Pécsett, a Szegedi Balettiskolában végzett zongora és ének szakon. 1960-ban a debreceni Csokonai Színház tánckarához szerződött, majd két év múlva a Szegedi Nemzeti Színház balettkarának tagja lett. A Szegedi Nemzeti Színházban kezdte színészi pályáját 1963 és 1968 között, majd 1968-ban a Budapesti Operettszínház társulatához szerződött, amelynek azóta tagja volt, játszott operett- és musicalfőszerepeket egyaránt. A társulat művészeként bejárhatta az egész világot.

Az operettirodalom szinte valamennyi szubrett szerepét megkapta, több musicalben is láthatta a közönség. Több színházban játszott vendégként, a színészet mellett rendezői feladatokat is vállalt a Ruttkai Éva Színház társulatában és vidéki színházaknál is.

Játszott a My Fair Lady (Eliza), a Csárdáskirálynő (Stázi, Cecília), a Marica grófnő (Liza, Bozsena), a Mágnás Miska (Marcsa), a Chicago (Roxie), az Ének az esőben (Lina), a Hegedűs a háztetőn (Hodel), A muzsika hangja (Elza) és a Menyasszonytánc (Blanka) című előadásban.

Az országos ismeretséget a televízió hozta meg számára, ahol számos kabaréjelenetben, zenés-táncos műsorban kapott feladatot, emellett szinkronszínészi munkája is emlékezetes a közönség számára.

Első férje Szörényi Levente zeneszerző volt, közös gyermekük Szörényi Örs is zenével foglalkozik.

Kovács Zsuzsa a Jászai-díjat 1980-ban kapta meg, 2009-ben Kálmán Imre-emlékplakett Siófokon, 2010-ben, színpadra lépésének 50. évfordulója alkalmából életműdíjat vehetett át az Operettszínházban, míg 2017-ben Hódmezővásárhelyen Bessenyei Ferenc-díjat kapott munkásságáért.

Kovács Zsuzsa elvesztése azonban nem csak a hozzá közelállókat, de az egész országot sokkolta. A tragikus végkifejlet egy szerencsétlen balesettel kezdődött, amikoris a színésznő elesett és combnyaktörést szenvedett. Ugyan sérüléseiből sikeresen felépült, utána az időskori demenciában szenvedett.

[LAPOZAS]

Hiába a gyorsan romló állapota, Zsuzsa élete utolsó időszakában is megőrizte személyisége utánozhatatlan varázsát / Fotó: Ringier-archív

Ugyan a hosszú távú memóriájával nem volt probléma, a rövid távúval gondok akadtak, emiatt pedig felügyeletre szorult. Ezt fia, Örs adta meg neki, aki rajongva szerette és aki szerint élete utolsó időszakában is az a mindig mosolygó, vidám, életigenlő nő volt akinek az egész ország megismerte.

"Combnyaktöréséből teljesen felgyógyult, talpra állt, nem volt ágyban fekvő beteg és nem volt fájdalma sem. Nekünk volt lelkileg nehéz látni az egyre romló állapotát életének utolsó időszakában, de ő semmit nem érzékelt az évek óta tartó betegségéből. Úgy tűnt, édesanyám csupán fáradékonyabb, de a maga kis zárt világában ugyanolyan jókedvű és boldog volt, mint régen. A feleségemmel annyit látogattuk őt, amennyit csak lehet, soha nem volt egyedül, egy ápolónő éjjel-nappal vigyázott rá" - nyilatkozta lapunknak 2020 márciusában Örs.

Kovács Zsuzsa végül 2020 március 27-én, 74 évesen, nem sokkal a születésnapja előtt vesztette életét. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra, rajongói pedig a mai napig szeretettel emlékeznek rá.

2022-03-28 09:36:57 - Mindenegyben Blog