MindenegybenBlog

Komoly változás jön a bankolásban 2018. Január 1-től! Bárki belenézhet a banki adataidba ezentúl!

Egy új EU-s irányelvnek köszönhetően hamarosan nemcsak a saját bankunk férhet hozzá pénzügyi történetünkhöz, hanem engedélyünkkel más szolgáltatók is. Ennek a változásnak, valamint annak köszönhetően, hogy újfajta piaci szereplők megjelenését is lehetővé teszi ez az irányelv, várhatóan felfordul a teljes lakossági bankpiac.

Jövő januárban új EU-s irányelv lép életbe, amely a pénzügyi tranzakciós történetünket teszi elérhetővé a saját bankunkon kívüli pénzpiaci szereplők számára is, de csak az engedélyünkkel. Szeptemberben nyújtotta be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt a törvényjavaslatot a magyar Országgyűlésnek, melynek segítségével beemelik ezt az irányelvet a magyar jogrendbe – írta a penzcentrum.hu.

Ez arra biztosít majd lehetőséget a vállalatoknak, hogy megfelelő ajánlatokat tudjanak nekünk adni anélkül, hogy az ügyfeleik lennénk, hisz engedélyünkkel látni fogják a pénzügyi történetünket. Így azt is, mekkora a havi bevételünk és a kiadásunk. Az új irányelv két új típusú szolgáltató megjelenését is támogatja: az egyik számlainformációs, a másik pedig fizetéskezdeményezési szolgáltatásokkal fogja támogatni az új rendszert. A törvényhozó szándéka szerint a PSD2 megjelenésével eljön a nyitott bankolás időszaka, melyben a korábbinál nagyobb verseny fog folyni az ügyfelekért.

 

2017-10-15 10:09:48 - Mindenegyben Blog