MindenegybenBlog

Kormány bejelentése!

A kormány úgy döntött, nem kell meleg teát adni a hideg munkahelyeken.

Hatályon kívül helyezték: már nem kell teát osztogatni a hideg munkahelyeken

Eddig a hideg munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kellett kiszolgáltatni, mégpedig „egyéni használatra kiadott ivópoharakban”.

Mint ismeretes, a kormány úgy döntött, hogy a takarékoskodás jegyében 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést ír elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére. A Kormányzati Tájékoztatási Központ friss közleménye szerint a kormányzati döntés értelmében 2022. október 1-jétől a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius fokot nem haladhatja meg az állami intézmények helyiségeiben és tereiben.

A kormány átmenetileg hatályon kívül helyezte azt, hogy hideg munkahelyen (vagyis ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felében nem éri el szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot) „a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni”, mégpedig „egyéni használatra kiadott ivópoharakban” – szúrta ki a hvg.hu.

A munkahelyek hőmérsékletét előíró jogszabályt sem kell alkalmazni veszélyhelyzet idején, így már nem sért szabályzatot az sem, ha az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek nem biztosítják fél méter magasan a 20–22 fokot – amire azonban eddig egészségügyi kockázatként tekintettek.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón az ATV kérdésére jelentette be: a kormány támogatja, hogy 18 fok legyen az állami intézményekben, és el is fogják rendelni azt. 

Palkovics László ipari és technológiai miniszter az atv.hu-nak adott későbbi interjújában azt mondta, a 18 fok akkor lehet akár 20 is, ha például a gázár újra visszamegy a korábbi szintre, ehhez azonban a békeidőknek kell visszatérniük, nemcsak az energiapiacon, Ukrajnában is.

 címlapfotó:illusztráció!

2022-09-20 22:26:34 - Mindenegyben Blog