MindenegybenBlog

Legfrissebb tanulmány szerint a férfiak agya összemegy az első gyermekük születése után

A madridi Carlos III Egészségügyi Intézet kutatói azt találták, hogy az első alkalommal apa gyermekük születése után elveszíti a kortikális térfogat egy-két százalékát.

Bár ennek oka továbbra sem világos, a kutatók azt sugallják, hogy a változás megkönnyítheti az apák számára a gyermekükkel való kapcsolattartást.

Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a férfiak agyváltozásokat tapasztalhatnak első gyermekük születése után is

A "baba agy" 

A terhes nők nagyobb valószínűséggel vesznek el, amikor vezetnek a "baba agy" eredményeként , a kutatás 2016-ban azt sugallta.

[LAPOZAS]

Az agy kulcsfontosságú területei, amelyek segítettek az embereknek eligazodni, kisebbek voltak a terhesség utolsó hónapjában - állapította meg egy tanulmány.

Ez befolyásolja a navigációs képességüket, és azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel zavarodnak össze egy utazás során - állították német tudósok.

A szakértők szerint az ösztrogén hormon szintjének változása a terhesség alatt úgy tűnik, hogy megváltoztatja az agy egyes részeinek szerkezetét, megváltoztatva a várandós nők gondolkodásmódját.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az anyaság megváltoztathatja a női agy szerkezetét.

Különösen a nők tapasztalhatnak változásokat limbikus szubkortikális hálózataikban - az agynak a terhességi hormonokkal kapcsolatos részében.

A kutatók azonban nem tudtak konszenzusra jutni, sem azt, hogy a szülőség az apák agyára is hatással van-e.

"Az apák tanulmányozása egyedülálló lehetőséget kínál annak feltárására, hogy a szülői tapasztalat hogyan alakíthatja az emberi agyat, ha a terhességet nem közvetlenül tapasztalják meg" - írták a kutatók Magdalena Martinez-Garcia vezetésével a Cerebral Cortex-ben megjelent tanulmányukban.

A tanulmányban a kutatók mágneses rezonancia képalkotást (MRI) használtak 40 heteroszexuális első alkalommal apa agyának felmérésére.

Az apák fele Spanyolországban élt, és részt vett agyi vizsgálatokban partnereik terhessége előtt, majd néhány hónappal a születés után.

A másik fele az Egyesült Államokban élt, és részt vett az agyi vizsgálatokban partnereik terhességének középső-késői szakaszában, majd hét-nyolc hónappal a születés után.

Eközben Spanyolországban 17 gyermektelen férfi agyát is átvizsgálták kontrollcsoportként.

2022-09-13 09:39:27 - Mindenegyben Blog