MindenegybenBlog

Lehet, hogy idén elmarad a halottak napja ! Nem róhatjuk le kegyeletünket a szeretteinknél? Erre kell felkészülni a következő hetekben az országban ! >>>

Lehet, hogy idén elmarad a Mindenszentek ünnepe is? Nem róhatjuk le kegyeletünket a szeretteinknél?

November elseje mindenszentek ünnepe, másodika pedig a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul Festum Omnium Sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. A protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

Idén a koronavírus második hulláma, viszont a megemlékezéseket is keresztbe vágta. Müller Cecília nemrég bejelentette, hogy a csoportosulások elkerülése érdekében a zászlófelvonáson és a díjátadásokon kívül nem lesznek központi ünnepségek október 23-án. Így  látható, hogy a  Mindenszentek ünnepe és halottak napja sem lesz az eddig megszokott. A szomszédos Szlovákiában Igor Matovič miniszterelnök azt mondta:

“Biztos vagyok abban, hogy az elhunytak megbocsátják nekünk, ha néhány héttel elhalasztjuk”

A szlovák kormányfő szerint ha az emberek mindenszentek ünnepén nem maradnak otthon, az hatalmas kockázatot jelent.

 Lesznek korlátozások Magyarországon?

Erről még nem tudni semmi biztosat, feltehetőleg az Operatív Törzs a közeljövőben fog tájékoztatást adni . Viszont jó ötlet lehet a köztemetők nyitvatartásának módosítása, csökkentve a minden évben megszokott nagy tömeget.

Pár perce ORBÁN VIKTOR BEJELENTETTE! Erre kell felkészülni a következő hetekben az országban és az ISKOLÁKBAN! >>>

A kormány célja, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a koronavírus-járvány elleni védekezést irányító akciócsoportok üléseit követően videoüzenetben.

A kormányfő a Facebookra feltöltött felvételen kifejtette, a járvány felfutása jellemezte az elmúlt két hetet, és várhatóan ez jellemzi majd a következő heteket is a nemzetközi trendekhez illeszkedve.

Október végéig tartó előrejelzéseket hallgattak meg, amelyek szerint rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, az átvezénylés pedig folytatódik. Utóbbiról szólva megjegyezte, eddig 106 orvost és 170 ápolót vezényeltek át, de ha szükséges, ez a szám növekszik majd.

Kiemelte, külön beszámolót kaptak az orvosi kamara és az operatív törzs közötti egyeztetések állásáról, a jövő héten pedig a háziorvosokra vonatkozó új szabályok megalkotásáról folynak majd a tárgyalások.

“A mi célunk az, hogy a háziorvosok praxisközösséget hozzanak létre, üres praxis Magyarországon ne legyen, a helyi ellátás színvonala pedig emelkedjen” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette, a kormány ennek pénzügyi feltételeit meg fogja teremteni.

A miniszterelnök közölte, ennek a munkának a befejeztével arra kérik az orvosi kamarát és az operatív törzset, hogy a magán és a közellátás viszonyát tisztázó tárgyalásokat folytassanak.

A miniszterelnök közölte: az iskolai őszi szünetet a szokott rendben, október 23-31. között tartják, a határokon pedig rend van.

(MTI)

2020-10-14 21:42:14 - Mindenegyben Blog