MindenegybenBlog

Lehet, hogy te is elköveted ezt a hibát a hús főzésénél?

Minden háziasszony tisztában van vele, hogy mikor húst tesz oda főni, akkor perceken belül habréteg keletkezik, amit sokan leszednek egy kanál segítségével.

Jó tudni, hogy a habzást a húsból felszabaduló fehérjék és ásványi sók idézik elő. A habzás akkor alakul ki, ha hideg vízbe teszik a húst, éppen ezért jobb, ha már eleve forrásban lévő vízbe kerülnek bele a húsok, mert így a tápanyagok, ásványi sók benne maradnak, megőrizve a leves tápanyagforrásait.

Ugyanakkor a séfek azt tanácsolják, hogyha hideg vízbe tetted a húst főni, és habzani kezd, ne távolítsd el a habréteget, mert az hasznos fehérjéket, ásványi anyagokat tartalmaz. Ha mégis zavar a habzás, tegyél a forró vízbe egy kisebb fej hagymát, így a habréteg lesüllyed, és nem kell többé bajlódnod vele.

Azonban, ha a habréteg sötét színű, akkor el kell távolítani, mivel vért tartalmaz, ha viszont a habzás világos árnyalatú, akkor nincs baj, maradhat a vízben.

Fontos dolog a sózás is. Ha csirkehúsból készítesz levest, a sót csak azután tedd bele a forró vízbe, mikor még csak félórát kell főnie a húsnak.

További hasznos tanács, hogy alacsony lángon főzd a húst, hogy legyen ideje időben, lassan elkészülni, mert így sokkal finomabb lesz. Ha elkészült a leves, ne szűrd le azonnal, hanem hagyd állni 20 percig, mert így az ízek jobban összeérnek.

(Filantropikum)

2019-02-11 14:31:58 - Mindenegyben Blog