MindenegybenBlog

Másodfokúra emelték a riasztást, óriási vihar van 19 megyében

Másodfokúra emelte a riasztási fokozatot a várható felhőszakadások miatt szerda délelőtt az ország jó részén az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mit jelent ez?

A met.hu alábbi térképén látható megyékben a veszélyjelzés szerint intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat. A többi helyen zivatarok miatt első fokú riasztás van érvényben: villámlás, erős szél és néhol jégeső kísérheti.

Riasztást adott kii az OMSZ a várható felhőszakadások miatt / Forrás: met.hu

Az OMSZ a teljes napra vonatkozó veszélyjelzése mellett naponta többször frissíti a következő órákra vonatkozó riasztását is. Az alább látható térképen szereplő másodfokú (narancssárga) riasztást dél előtt pár perccel adták ki. Az látható rajta, hogy több északi, északkeleti járásban a kora délutáni órákra várhatóan jelentősen növekedett egy-egy felhőszakadás veszélye:

Szerda délben az OMSZ másodfokú riasztást adott ki több északi járásra, erős felhőszakadás veszélye miatt / Forrás: met.hu

Ugyanakkor sok olyan terület van az országban, ahol bár esélyes egy kiadós zivatar, ám jelenleg fülledt, 30 fok körüli meleg uralkodik.

Az időkép.hu észlelései szerint dél körül zivatar tört ki Abony, Badacsonytomaj, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonlelle, Bélapátfalva, Borsodnádasd, Fonyód, Lengyeltóti településeken, illetve még további 11 helyen.

Az időkép.hu villámtérképe szerint dél után néhány perccel itt voltak viharok:

Villámtérkép 12:11-kor - (a képre kattintva az épp akutális helyzetet mutató térképet láthatja, az időkép.hu oldalán)

2019-06-19 15:00:36 - Mindenegyben Blog