MindenegybenBlog

Megérkezett a szakértői vélemény a baleset okáról

A közölt videofelvételek világossá tették, hogy a Hableány sétahajó nem fordult be a Viking szállodahajó elé, hanem a nagyobb jármű ütközött neki a kisebbnek szerda este" - mondta Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke péntek reggel az M1-en adta hírül az MTI. 

Az elnök szerint a Hableány nem a saját irányváltoztatása miatt fordult keresztbe, hanem azért, mert a másik hajó nekiütközött. Hangsúlyozta, a hajókon lévő helymeghatározó műszerek segítéségével és szabad szemmel is látniuk kellett egymást. Közölte azt is, a nagyobb hajó valószínűleg magához szippantotta a kisebbet, amit alátámaszt, hogy a Margit híd pillérei között haladtak el éppen, ahol a sodrás erősebb, és közel is voltak egymáshoz.

Hozzátette, hogy erre fel lehetett volna készülni. Egyértelmű az is, hogy a szállodahajónak lassítania kellett volna, és meg kellett volna várnia míg a Hableány elhalad a híd alatt.

A felvételei alapján ki fog derülni, hogy be volt-e kapcsolva a hajókon a rádió, és használták-e azokat.

Nem lehet kizárni annak a lehetőségét sem, hogy elromlottak a helymeghatározók a hajókon, ezért nem látták egymást, de ennek nagyon kicsi a valószínűsége - mondta el az M' adásában Bencsik Attila. A Hableány az ütközés után hét másodperc alatt elsüllyedt. Ennek okai között szerepelhet, hogy a szállodahajó orra nem klasszikus hegyes hajóorr, hanem egy, a jármű hossztengelyére merőleges homlokfal. Ez azzal járt, hogy a Hableány nem tudott jobbra, vagy balra kitérni, hanem felborult. Miután felborult, a víz nyomása és a szállodahajó mozgási energiája a víz alá lökte a sétahajót - értelmezte a történteket Bencsik Attila.

Forrás: M1, MTI

FOTÓ: MTI / BALOGH ZOLTÁN

2019-05-31 14:33:05 - Mindenegyben Blog