MindenegybenBlog

Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy Szomjas György hosszan tartó betegség után  MEGHALT!

Mély fájdalommal, és megtört szívvel tudatjuk, hogy Szomjas György hosszan tartó betegség után  MEGHALT!

Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező – tudatta a család kérésére a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel. A Balázs Béla-díjas kiváló művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra – olvasható a közleményben.

A filmszövetség felidézi, hogy Szomjas György nagy sikerű filmjeivel – Talpuk alatt fütyül a szél, Kopaszkutya, Falfúró, Roncsfilm – műfajt teremtett Magyarországon. Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének. Kezdetektől fogva részt vett benne, és hitelesen közvetítette a nézők felé.

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten. A piarista gimnázium elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult építészmérnöknek. 1964 és 1968 között járt a  Színház- és Filmművészeti Főiskolára, utána a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja lett. 1995-ben a Magyar Film- és TV-művészek Szövetségének főtitkárává, 1999-ben pedig az Európai Filmakadémia tagjává választották. A Balázs Béla-díjat 1986-ban, a Kossuth-díjat 2005-ben kapta meg.

2021-04-08 22:16:50 - Mindenegyben Blog