MindenegybenBlog

MESESZÉP HÓESÉS KÖZELEG, hatalmas hópelyhekkel, hófehér tájjal >>> Erre számíts – EKKOR BORUL FEHÉRBE Magyarország!

MESESZÉP HÓESÉS KÖZELEG, hatalmas hópelyhekkel, hófehér tájjal >>> Erre számíts – EKKOR BORUL FEHÉRBE Magyarország! 

Figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat: a héten már havazás jön

Pénteken érkezhet az első havazás – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán. Az előrejelzés szerint a havazásra az Északi-középhegység területén lehet számítani.

Azt írták: csütörtökön és pénteken északi, északkeleti széllel további néhány fokkal hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, emellett pénteken mediterrán ciklon is kialakul Magyarországtól délnyugatra.

Emiatt az északkeleti megyékben kedvezővé válnak a feltételek ahhoz, hogy az érkező csapadék halmazállapota elsősorban az Északi-középhegység területének egy részén, továbbá esetleg az Észak-Alföldön is átváltson átmeneti jelleggel havas esőre vagy hóra – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint pénteken nyugat, délnyugat felől egyre többfelé ismét elered az eső, de Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, továbbá a hegyekben az eső mellett havas esőre, illetve hóra is számítani lehet. Közölték: a hegyek mellett inkább csak a legészakabbi tájakon van esély néhány centiméteres hórétegre, de az sem marad meg.

[LAPOZAS]

Havazással kapcsolatos érdekességek Magyarországról

Az 1987-es nagy havazás

Ha nem is a valaha volt legnagyobb magyarországi havazás, de a jelenleg élők számára talán legemlékezetesebb havas esemény egyértelműen 1987. január 10.-éhez köthető.

Északkelet felől sarkvidéki eredetű levegő tört be az országba, miközben délnyugat felől nagy nedvességtartalmú légtömegek érkeztek egy mediterrán ciklonhoz kapcsolódóan. Az igazi nagy téli havazásoknak ez a klasszikus felállása.

A havazás a szombat esti órákban kezdődött, és mellé viharos erejű szél társul. A Kisalföldön 100 km/órás széllökéseket mértek, aminek hatására vasárnapra már komoly hótorlaszok emelkedtek.

Vasárnapra már nem csak a kisebb települések, de Székesfehérvár is megközelíthetetlenné vált, és Budapesten is leállt a közlekedés. A kisebb településeken krízishelyzet állt elő, mivel fogyóban voltak a tüzelőanyagok és az élelmiszerkészletek. A hőmérséklet is visszaesett. Budapesten -17 C fokot mértek.

A havazás kisebb megszakításokkal január 16-ig tartott. Ekkor síkvidéken 20-50 cm, míg a hegységekben 50-77 cm friss hóréteg alakul ki, ugyanakkor a hófúvások miatt méteresnél is magasabb hótorlaszok alakultak ki.

A legtöbb hó Magyarországon: 151 cm-es hóréteg

Noha az 1987-es nagy havazás generációs élmény, nem ekkor mérték a legvastagabb hóréteget Magyarországon. 1947. február 16-án Kőszegen 151 cm-es hóvastagságot mértek a szakemberek.

2022-11-16 09:44:47 - Mindenegyben Blog