MindenegybenBlog

MOST ÉRKEZETT: Földrengés volt Heves megyében

Helyi idő szerint hajnali 1 óra 30 perckor remegett meg a föld Heves közelében.

2019. augusztus 12-én éjjel 1 óra 30 perckor földrengés keletkezett a Heves megyei Heves város közelében. A földmozgás mérete

4,1 volt a Richter-féle skálán.

Képek forrása: foldrenges.hu

Teendők földrengés esetén 2011. január 31. A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása.
A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása stb. is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló energia kelt rengéshullámokat kelt, amelyek elérik a Föld felszínét. Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, ennek ellenére akár erősebb rengések időnként előfordulhatnak.
Fontos, hogy amíg tart a rengés:
Földrengéskor semmiképpen ne használjuk a telefont feleslegesen csak életveszély esetén, mert a hatóságoknak szükségük van minden szabad vonalra. Ezenkívül ne gyújtsunk gyufát, vagy villanyt.
Földrengést követően lehet számítani utórengésekre, amelyek általában kevésbé veszélyes, van, hogy csak műszerekkel érzékelhetőek, de elérhetik erősségben a főrengést is. Ezek a főrengést követően azonnal, de akár órákkal, napokkal, hetekkel vagy akár egy hónappal később is lehetséges. Ezért fontos, hogy erősen megsérült épületeket minél hamarabb el kell hagyni. A liftet pedig tilos használni!
Fontos, hogy hallgassuk ilyenkor a rádiót, a veszélyhelyzeti híradásokat.
A lakásban ajánlott óvatosan mozogni, mivel a meglazult és elmozdult bútorok balesetet okozhatnak.
A romos területeket nem ajánlatos megközelíteni. Csak abban az esetben tegyük ezt meg, ha erre a rendőrség, a tűzoltóság vagy a katasztrófavédelem munkatársai kérik. Visszatérni csakis a hatóságok engedélyével lehet.
[LAPOZAS]
Segítsünk a bajba jutott embereken. Segítsen családtagjain, a szomszédain, a mozgássérülteken, gyerekeken. Akiket kiképezték elsősegélynyújtásból, ők ebben is tudnak segíteni.
Takarítsuk fel az esetleg kiömlött üzemanyagot, vegyszert vagy az egyéb gyúlékony anyagokat. Elemlámpával ellenőrizzük, majd zárjuk el a gáz- és elektromos készülékeket, az elektromos főkapcsolót. A gázvezeték főkapcsolóját szivárgás gyanújakor el kell zárni, visszakapcsolni pedig csak szakembernek lehet!
A riadt állatokat nyugtassuk meg és igyekezzünk őket is kimenekíteni.
Ha tömegben vagyunk - bevásárló központban, színházban – figyeljünk arra, nehogy a pánikba került tömeg összetaposson. Maradunk védett helyen, amíg tart a rengés.
Ha autóval közlekedünk, akkor álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, felüljáróktól és maradjunk az autóban.

2019-08-13 21:02:13 - Mindenegyben Blog