MindenegybenBlog

Most jelent meg a Magyar Közlönyben: Itt vannak a szigorítások részletei – Teljes lista az üzletekről, szolgáltatásokról, amelyek működhetnek!

Megjelent a Magyar Közlönyben a héten bejelentett, és hétfőtől érvényes országos lezárás részletes szabályai.

Itt most a Magyar Közönyben megjelent, hivatalos kormányrendelet részleteit ismertetjük a szigorításokról:

Maszkviselés

Közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles más emberrel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legszűkebb személyi körre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

A települések belterületén, az utcán és a közterületen – az e rendelet szerinti kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Kivételt képeznek a 6 éven aluliak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek, nekik nem kötelező a maszk viselése.

Sportolás a szabadban, kirándulás

A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell a maszkot viselni.

A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint látogathatóak.

Üzletek, amelyek nyitva maradhatnak

Sok üzlet bezár két hétre, a következő lista azokat tartalmazza, amelyek ebben az időszakban is nyitva maradhatnak. Persze csak a kijárási tilalommal nem érintett időszakban:

A kijárási tilalmon kívüli időben megengedett a tartózkodás és a vásárlás:

Minden más üzlet köteles zárva tartani.

Vendéglátóhelyekre, éttermekbe annyi időre lehet bemenni továbbra is, amíg a megrendelt ételt kifizeti és elviszi az ember.

Nőnap

A virágüzletek hétfőn, március 8-án, a nemzetközi nőnapon nyitva lehetnek.

Szolgáltatások, melyek működhetnek:

Minden, személyes jelenlétet igénylő szolgáltatást nyújtó helyet be kell zárni, kivéve azokat, amelyekben az alábbi listán szereplő szolgáltatásokat lehet igénybe veni, ezek tehát működhetnek továbbra is:

Kaszinó

Tilos a játékkaszinónak, illetve a kártyateremnek a látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás.

Sport

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

Büntetés

100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a szabályok megszegőire, illetve a helyet legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatják.

Iskolák, óvodák

2021-03-05 18:16:03 - Mindenegyben Blog