MindenegybenBlog

Müller Cecília bejelentése

Müller Cecília: csökkent a fertőzöttek, nőtt a gyógyultak száma, de még nem vagyunk túl az első hullámon

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert részletezte a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzéséről szóló kormányrendeletet, Müller Cecília elmondta, hogy csökken a fertőzöttek száma, de még nem lehet kijelenteni, hogy túl lennénk a járvány első hullámán.

Megjelent a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzéséről szóló kormányrendelet, amely a házi karanténban lévő személy önkéntes beleegyezésen alapul Erről Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. beszélt az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.A hatóság ellenőrzi az előírt maszkviselés, a kijárási korlátozás betartását – mondta Kiss alezredes. Összesen 321 büntetőeljárást kezdeményeztek rémhíterjesztés, csalás és járványügyi szabályszegés miatt - tette hozzá.Müller Cecília országos tisztifőorvos az aktív fertőzöttek száma 2000 fő alá csökkent. Csökkent az új fertőzöttek és nőtt a gyógyultak száma – tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hozzátette: még nem lehet kijelenteni, hogy lecsengett volna a járvány első hulláma, ezért óvatosan kell újraindítani a „rendes” egészségügyi ellátást, ahova most mindenkinek telefonon kell bejelentkeznie.

Az ütemezhető ellátásokat újraindították, de az  állampolgárok türelmét kéri Müller Cecília ezekben az ügyekben.

[LAPOZAS]

Biztonságos, de szűkített keretben zajlik a fogászati ellátás – tette hozzá a tisztifőorvos Ha valaki koronavírus-gyanús és fogászati problémája van, akkor csak sürgősségi fogászati beavatkozást lehet rajta elvégezni – mondta Müller Cecília.

A kerthelyiségben lehet kesztyű vagy maszk nélkül dolgozniuk a pincéreknek, mert a szabadban kevesebb az esély a fertőzésre – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília.

A védőtávolság betartását a kerthelyiségekben asztaltársaságonként kell érteni – tette hozzá Kiss Róbert alezredes.

A koronavírus-járvány fertőzöttségi és halálozási mutatóival kapcsolatban Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: az idei év 11. és 15. hete között volt kiugró a halálozási mutató Európa országaiban. A heti halálozási adatok itthon nem tértek el kiugróan az átlagos halálozási adatoktól – sem az idei influenzaszezonban, sem az új koronavírus-járvány idején – mondta az országos tisztifőorvos.A vérplazma-terápiával kezelt magyarországi betegek állapota biztató – mondta Müller Cecília, aki ígéretesnek nevezte ezt a terápiát.

atv.hu

2020-05-06 11:51:14 - Mindenegyben Blog