MindenegybenBlog

Müller Cecília Országos ellenőrzést rendelt el :Hatalmas rendőrségi ellenőrzés lesz !Rengeteg embert érint!

Müller: nagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek és az elhunytak száma

210 új fertőzött és 11 halott egy nap alatt - Tájékoztató a magyar koronavírus helyzetről.

Müller Cecília az aktuális járványügyi helyzet kapcsán elmondta, hogy az elmúlt 24 órában nagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma, mint az elmúlt időszakban. 1190 főt tartunk nyilván, aki valamilyen módon megfertőződött. Egy részük jó egészségi állapotban van, viszont sokan intenzív ápolásra szorulnak.

Ez a szám akkor is igaz, ha levonjuk az idősotthonok lakóit - hangsúlyozta Müller, kifejezve, hogy a tendencia továbbra is emelkedő, rendkívül fontos betartani a korlátozó intézkedéseket. A halottak száma folyamatosan emelkedik a fertőzöttek számával, tegnapról mára 11 ember hunyt el, írja az atv.hu

A tisztifőorvos ismét elmondta, hogy az idősek és a krónikus betegségben szenvedők a veszélyeztettek. A Pesti úti idősek otthona kapcsán elmondta, hogy személyesen ment el a tegnapi nap során szemlézni a helyzetet. 151 igazolt fertőzött van mind lakók, mind gondozók körében. A személyes látogatása alkalmával konzultált az ott lakók védelme érdekében - 126 főt elszállítottak a Korányiba, Müller személyes döntése volt ez, szerinte a jelenlegi helyzetben ez a legbiztonságosabb lépés.

Időseknél előfordulhat egy hosszabb lappangási idő esetén is a gyors állapotromlás, ezért fontos a kórházi jelenlét. Müller egyeztetett a dolgozókkal, akik megfeszített munkát végeznek. Jelenleg az összes fertőzöttet elszállították, ha valakiről az otthonban ismét kiderül, hogy fertőzött, akkor újabb járványügyi intézkedést kell hozni.

A tisztifőorvos szerint folyamatosnak kell lennie az otthonban az egészségügyi ellenőrzésnek. Müller elmondta, hogy a dolgozók részéről egyet értenek abban, hogy fokozni kell az egészségügyi ellenőrzést. Oktatást kell tartani a fertőtlenítőszerek használatával kapcsolatban is, a megelőzés a hangsúlyos. Müller elmondta, hogy a segítségükre kell sietni, mert ezek az otthonok nem csak az idősek, hanem a zártság miatt is veszélyesek, írja az atv.hu

[LAPOZAS]

Még egy idősek otthona van, ami érintett járványügyi szempontból, ez a Rózsa úti, itt eddig 7 pozitív esetet találtak, de további vizsgálatok szükségesek. Nagyon fontos Müller szerint az idősek otthonára fókuszálni, ezért az egész ország területére ellenőrzést rendelt el a mai naptól.

Lakatos Tibor rendőrezredes elmondta, hogy megjelent tegnap a kormány kijárási korlátozást meghosszabbító rendelete. A kormány hetente fogja vizsgálni a meghosszabbítás feltételeit az Operatív Törzs heti jelentése alapján. A piacok nyitva tartását a települési önkormányzatok vezetői határozhatják meg azzal, hagy a 65 év felettieknek biztosítani kell a vásárlásra idősávot.

Lakatos elmondta, hogy húsvét hétfőig a kormány lehetőséget ad a polgármestereknek arra, hogy ezektől a szabályoktól eltérjenek, azokat szigorítva. Hangsúlyozta, hogy ezeket a rendelkezéseket széles körben el kell juttatni a helyi lakossághoz, hogy mindenki tisztában legyen az esetleges szigorításokkal.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy a gyógyult egészségügyi dolgozókat várják vissza a munkába, mivel nagyon nagy szükség van rájuk.

Arra a kérdésre, hogy ünnepek alatt lesz-e fokozott rendőri ellenőrzés, Lakatos elmondta, hogy húsvét hétvégéjén fokozott ellenőrzésre kell számítani. Előfordulhat, hogy egy rendőrnek kell számot adni arról, hogy miért hagyták el otthonukat, és ha nem alapos indokkal teszik, akkor figyelmeztetésre, súlyos esetben feljelentésre lehet számítani.

Lakatos elmondta, hogy a kormányrendelet alapján 15 órától bezárnak a dohányboltok, mivel csoportképző helyként működtek az elmúlt napokban. Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt napok emelkedésének jelentős részét az idősek otthonában tomboló járvány adta, de ha ezt levonjuk, akkor is nő a betegek száma.

Lakatos elmondta, nincs jelenleg fertőzött fogvatartott a börtönökben.Újságírói kérdésre Müller elmondta, hogy a magánúton végzett tesztek száma nem számít bele a központi tesztek számába. Lakatos végül arról tájékoztatott, hogy a rendőrök a polgármesterek által hozott szigorúbb szabályok betartatása érdekében is el fognak járni, írja az atv.hu

2020-04-10 12:44:14 - Mindenegyben Blog