MindenegybenBlog

NAGYON KOMOLY változás jött az iskolákban!! Még maga Müller Cecília is Szomorúan jelentette be a lesújtó hírt:

4 290 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 99 beteg

4 290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3 380 főre emelkedett, 34 846-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 118 723 fő. Az aktív fertőzöttek 23%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7 499 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Még maga Müller Cecíliának sem tetszik az ötlet, de a magyar lakosság érdekében elrendelte, hogy a kormányhivatalok munkatársai szúrópróbaszerűen ellenőrizzék az oktatási intézményekben a járványügyi előírásokat. Mint elmondta:

Ez a lépés azért szükséges mert az új fertőzések adatai is arra figyelmeztetnek, hogy a járvány második hulláma már zajlik Magyarországon, és a vírus már közösségben terjed.A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Kérjük, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be!

A diákok és pedagógusok védelmében szúrópróbaszerű ellenőrzéseket rendelt el Müller Cecília tisztifőorvos. Ez azt jelenti, hogy az ország bármely oktatási intézményében bármikor megjelenhetnek a járási hivatalok illetékesei és ellenőrizhetik a járványügyi óvintézkedések betartását – írja a Magyar Nemzet. A legfontosabb szabályokat rögzítő, folyamatosan aktualizált intézkedési terv az Oktatási Hivatal honlapján olvasható.

Íme a főbb szabályok:A tanítási órákon és foglalkozásokon lehetséges, de nem kötelező a szájmaszk viselése, a közösségi terekben viszont mindenkinek el kell takarnia az arcát.

Jó idő esetén lehetőség van a tanórák udvari megtartására;Kerülni kell az osztályok keveredését,Fel kell függeszteni az úszásoktatást, délutáni sportköröket, énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani a rendezvényeket (ünnepség, bál, kulturális programok).

[LAPOZAS]

A nevelőtestületek főként az online térben szervezik meg az értekezleteiket és szakmai megbeszéléseiket.

Szülő vagy más kísérő nem léphet be az iskolába, csak kivételes esetekben, ilyenkor külön engedély szükséges.

Október elsejétől az iskolába való belépés előtt kötelező a lázmérés.

Részletes előírás készült az iskolai, óvodai helyiségek, eszközök, felületek fertőtlenítő takarításának menetéről is.Forrás: https://www.nemzetilap.com/

Országos tisztifőorvos: a gyógyultak vérplazmával segíthetnek a súlyos betegeknek

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

 Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 5203 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta 152 659 embernél mutatták ki a vírust, ugyanakkor a gyógyultak száma is egyre nő, jelenleg 34 185-en vannak.    Vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot - közölte, hozzátéve, arra minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítani, hogy adhatnak-e vérplazmát.    Az országos tisztifőorvos nemes cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegeknek azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni. Úgy fogalmazott: "Egyfajta passzív immunitásban részesítjük" őket.    Közölte: az elmúlt 24 órában 91-en haltak meg, a legfiatalabb elhunyt 25 éves, a legidősebb 95 éves volt. Beszámolt arról, hogy a járvány kezdete óta 3281 elhunytat tartanak nyilván, mintegy hét százalékuknál nem találtak alapbetegséget. A fertőződés általában kísérő betegségként, súlyosbító körülményként jelenik meg; továbbra is a krónikus betegeket és időseket kell védeni - jegyezte meg.    Felhívta a figyelmet a higiénés rendszabályok betartásának fontosságára, amire egyre inkább szükség van - mondta -, mivel a fertőződés lehetőségének csökkentésével  az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége is mérséklődik. Ezzel összefüggésben szólt arról, hogy egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre.    Ismertette: hétfőn 7477 beteget ápoltak kórházakban, 576-an vannak lélegeztetőgépen.    Tájékoztatása szerint hétfőn 27 292-vel nőtt a PCR-tesztek száma, eddig 1 388 132 PCR-vizsgálat történt.    Mint mondta, a PCR-tesztelési kapacitás folyamatosan bővül, ma már az Országos Vérellátó Szolgálat is jelentős mennyiségű diagnosztikai vizsgálatot végez. Az antigénalapú gyorsteszteket az egészségügyi szolgálatok egy része, az Országos Mentőszolgálat és hat szűrőbusszal a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi.    A tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy csak akkor vegyenek részt a szűrőbuszos vizsgálaton, ha arra a mentőszolgálat munkatársától felhívást kapnak.    Emlékeztetett arra, hogy az eljárásrend szerint a vizsgálatot háziorvos rendeli meg, amelyet az Országos Mentőszolgálat koordinál. A beteg állapotától függően a beteg otthonában végzik el a mintavételt, vagy a szűrőbuszra irányítják.    Kitért arra is, hogy Magyarország 27 európai ország átlagában az egymillió lakosra vetített adatok alapján a fertőzöttek és elhunytak számát tekintve a középmezőnyben van.    Elmondta: a 46. heti vízvizsgálatok szerint a szennyvízben Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett a vírus örökítőanyagának mennyisége. Ez arra utal, hogy ezeken a településeken, de országszerte is 4-5 nap múlva számítani kell a fertőzöttek számának növekedésére.

[LAPOZAS]

MTI 2020. november 17.

2020-11-18 09:28:47 - Mindenegyben Blog