MindenegybenBlog

Nagyon rossz hír jött a nyugdíjasoknak.. Most kell felkötni azt a bizonyos nadrágot

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb tájékoztatója alapján a novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke 1,8 százalék lesz. Farkas András nyugdíjszakértő szerint azonban ez rendkívül alacsony érték, mivel az augusztusi infláció 15,6 százalék, a nyugdíjas infláció pedig 15,7 százalék volt.

A szakértő úgy látja, hogy az infláció éves alapon 20 százalék felett tetőzhet majd. Amennyiben valóban 1,8 százalékos lesz a pótlólagos nyugdíjemelés, annak sokan nem fognak örülni, ráadásul több millió magyar szegényebbnek fogja érezni magát.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön tette közzé az augusztusi inflációs adatot, ami azért is fontos, mert ennek értékétől függ az őszi kiegészítő nyugdíjemelés mértéke. A kormány pedig ebben a hónapban dönt a nyugdíjasoknak járó pótlólagos nyugdíjemelésről. Ennek mértéke valószínűleg a szokásos módszerrel kiszámított érték lesz, azonban a rendkívüli infláció akár felül is írhatná a megszokott forgatókönyvet – írja a Portfolio.

Farkas András nyugdíjszakértő úgy fogalmazott, idén novemberben a nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján mindössze 1,8 százalék lesz, mivel 2022 januárja és augusztusa között az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig átlagosan 10,6 százalékkal emelkedtek.

[LAPOZAS]

Felhívta a figyelmet arra is a szakember, hogy a visszamenőleges hatályú nyugdíjemelési korrekciót a 2022 februárjában kifizetett 13. nyugdíjra is megkapják a nyugdíjasok, ez azt jelenti, hogy a novemberi, 1,8 százalékkal emelt összegű nyugdíj mellé még 11 havi korrekciót is kifizetnek nekik, ráadásul egyösszegben.

Tehát a magyar nyugdíjasok ezzel az idei évben mintegy 10,7 százalékos nyugdíjemelésben részesülnek, azonban a nyugdíjszakértő szerint ez nem lesz elegendő számukra, mert az éves infláció szintje ezt jócskán meg fogja haladni, 20 százalék körüli lesz.

címlapfotó:illusztráció 

2022-09-11 08:41:10 - Mindenegyben Blog