MindenegybenBlog

NYUGDÍJAS KÁRTYA – komoly előnyökkel jár, ne hagyja ki!

Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében és hogy milyen a nyugdíjas igazolvány egy belföldi nyugdíjas igazolvány minta alapján. Meddig volt érvényes a régi nyugdíjas igazolvány, mi van most helyette? Mi a nyugdíjas igazolvány célja, ki jogosult a nyugdíjas igazolvány igénybevételére, milyen információkat tartalmaz a nyugdíjas igazolvány?

Mi a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány vagy nyugdíjas bérletigazolvány (2012 óta a kormányrendeletekben „ellátottak utazási utalványa”; a régi típusú nyugdíjas igazolvány 2013. március 31-ig volt használható) minden magyar nyugdíjas alapjoga, felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményes utazást vehetnek igénybe a belföldi tömegközlekedési járműveken. A nyugdíjas igazolvány igényléséhez a jogosultságot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott „ellátottak utazási utalványa”, az aktív korúak esetében pedig a járási hivatal által kiállított igazolás szükséges.

BŐVEBBEN:

Ez egy olyan, kedvezmények igénybevételére jogosító „igazolvány”, amely az ország több üzletében, szolgáltatójánál a vásárlás esetén kedvezményes árat (-5-10%) garantál. Terveink szerint a kedvezményt nyújtó helyek között lesz nagyáruház, gyógyszertárlánc, könyvesbolt hálózat, gyógyfürdők, hotelek stb., melyek köre folyamatosan gazdagodik majd, és a helyi szervezőkészség függvényében helyi kiskereskedelmi kedvezményekkel is bővülhet.A NYUGDÍJAS KÁRTYA tehát az Ön nevére szóló, vonalkóddal ellátott „igazolvány”, amely bizonyítja, hogy Ön a NYOSZ tagszervezet tagja, és jogosult egyes vásárlásainál külön feltüntetett kedvezmények igénybevételére.

Ahhoz, hogy Ön ilyen kártyával rendelkezzen, a mellékelt nyomtatványon hozzájárulását kell adnia a személyes adatainak nyilvántartásához (név, cím, telefon, email – ezeket az adatokat a kártya kibocsátója, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége törvény által szabályozott szigorú módon kezeli), és ezzel egy időben, egy évre szólóan 250.- Ft-ot klubvezetőjének befizetni. (Szinte biztosra vehető, hogy ez az összeg az első felhasználások alkalmával visszatérül.) Ebből az összegből Ön egyúttal 200.- Ft-tal támogatja a NYOSZ és tagszervezetei közösségi programjait is, segíti megteremteni működésük alapvető feltételeit.

A nyugdíjasok számos kedvezményre jogosultak Magyarországon, melyek közé a nyugellátás mellett olyan könnyítések is járnak, mint például a kedvezményes utazás, amelyet nyugdíjas igazolvány (ma már ellátottak utazási utalványa) birtokában vehetnek igénybe. Mi az a nyugdíjas igazolvány, a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki, milyen a nyugdíjas igazolvány minta alapján?

[LAPOZAS]

A nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében

A felsorolt iratokat a nyugdíjas igazolvány kiállítása során kell bemutatni, jegyellenőrzés során fel kell mutatni az érvényes nyugdíjas igazolványt és a hozzá tartozó kedvezményes bérletet. Az utalvány a kiállítás évében január 1-jétől a kiállítást követő év március 31-ig érvényes. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az utazási utalványt tárgyév március 31-ig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be.

A nyugdíjas utazási utalvány tartalmazza a folyósítási törzsszámot, illetve a jogosult nevét és lakcímét. Amennyiben a jogosult nyugdíjas gyámság vagy gondnokság alatt áll, akkor az utazási utalvány a gyám, vagy gondnok, vagy nevelőszülő részére kerül kiküldésre. Az utalványon feltüntetésre kerül a gyám illetve gondnok vagy nevelőszülő neve, és e tisztségeknek megfelelően „GY”/„GO”/”NS” rövidítés.

A nyugdíjas igazolványra vonatkozó törvény

53/2012. (XII. 18.) BM utasítás: a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nem hivatásos szolgálati jogviszonyban álló dolgozóinak a munkáltatói, a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nyugállományba helyezett, valamint szolgálati járandóságban részesülő egykori dolgozóinak a nyugdíjas, illetve a szolgálati járandóságra jogosultságot igazoló igazolványainak kiadásáról és nyilvántartásáról.

Hogy néz ki a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány személyazonosításra nem alkalmas, ezért csak úgy érvényes, ha felmutatjuk a hozzátartozó fényképes okmányt, például a személyi igazolványt vagy a jogosítványt. A nyugdíjas igazolvány egy egyszerű, kétoldalas kártya, melynek kezdőoldalán szerepel a nyugdíjas neve és arcképe, a nyugdíjasság ténye, illetve egyéb jelentőségteljes információk is.

Nyugdíjas igazolvány minta

A következő információk segítenek eligazodni, pontosan milyen iratra számíthatunk, mit kell keresnünk, ha elvesztettük azt. A nyugdíjas igazolvány első oldalának tartalma:

A nyugdíjas igazolvány második oldalának tartalma:

2022-11-21 15:55:10 - Mindenegyben Blog