MindenegybenBlog

Orbán: "Ez nem három hónap lesz, kedves barátaim!"

Orbán Viktor lassítani szeretné a járványt. A kormánystratégia szerint "ha a védekezés sikeres, a járvány elnyúlik". Akár csak év végén lehet vége. A miniszterelnök a járvány terjedésének a szintjéhez képest „porciózza" az egészségügyi maszkokat, teszteket, és más védőeszközöket is.

Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI

Gulyás Gergely az online kormányinfón erősítette meg, amit arról, hogy mikor tetőződhet a koronavírus járvány, már kedden is elmondott: „valaki azt mondja, hogy június vagy júliusban lesz a csúcsa a megbetegedéseknek, és onnan tudunk majd lefelé menni. Matematikai és virológiai jóslások vannak, de teljesen biztosat senki sem tud mondani. Az a biztos, hogy hónapokban kell mérni és nem hatvan vagy kilencven napban, mert ennél sajnos hosszabb időre van szükség, hogy a járvány véget érjen" - mondta kedden Gulyás Gergely.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, hogy sok számításuk van „és ezek nagyon eltérőek". Felelőtlenségnek nevezte biztosat mondani.

"Ha a védekezés sikeres, a járvány elnyúlik"

De Gulyás Gergely is arról beszélt, ami Orbán Viktornak is a véleménye, és amilyen vonalon/tervek mentén a miniszterelnök is halad: "ha a védekezés sikeres, a járvány elnyúlik". Ha a védekezés eredményes, később fog véget érni a járvány. Mert az a célja a védekezésnek, hogy a terjedését lassítsák - ez a kormány álláspontja és a járványstratégiája.

"Nem az az cél, hogy hirtelen mindenki beteg legyen és gyorsan átessen ezen az egészen. Mert ha mindenki hirtelen lenne beteg, olyan sokan zúdulnának az egészségügyre, hogy nem tudnák őket ellátni. Minél inkább lassítani tudjuk a terjedést, a baj, amiben leszünk, az egyre hosszabb lesz, és nem három hónap lesz, kedves barátaim"

- hangoztatta néhány napja Orbán Viktor.

Akár év végéig is eltarthat

Gulyás Gergely is azt fejtette ki kedden, hogy ha egy ország nem tesz intézkedéseket a védekezés érdekében, akkor az azt jelenti, hogy a fertőzések nagyon gyorsan terjednek, a betegszám nagyon magas lesz, "ennek megfelelően a járvány gyorsan véget ér". Viszont ekkor a betegszám olyan kritikus magasságokba fog eljutni, hogy az egészségügyi rendszer, ahogy Európában, úgy Magyarországon sem lesz képes egy ilyen esetben ellátni a betegeket. Ez van Olaszországban és ez látszik kialakulni Spanyolországban is. Ezt akarjuk elkerülni.

[LAPOZAS]

Ezért, ha sikerül lassítani a fertőzéseket, és azt, hogy a betegszám ugrásszerűen, vagy még nagyobb mértékben nőjön meg, mint ahogyan a védekezés mellett is növekszik, akkor azt tudjuk mondani, hogy akár év végéig is tarthat a járvány – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve: felelőtlenség lenne ma biztosat mondani.

Porciózás

Orbán Viktor miniszterelnök véleménye, hogy 90 nap múlva sokkal rosszabb állapotban leszünk, mint most vagyunk.

A kormányoldalon a képviselők úgy gondolják, hogy a járvány elleni védekezési stratégia része - azért is, mert szabadrablás folyik az egészügyi védőeszközök piacán - hogy a miniszterelnök "porciózza" a maszkokat a teszteket és a többi eszközt is - mégpedig tudatosan kalkulálva a járvány fertőzöttségi szintjéhez képest. És amíg meg nem érkezik a 9 gép az utolsó tonna megrendelt eszközökkel, ez így is marad - mondták a képviselők, hozzátéve, hogy a miniszterelnöknek folyamatosan "részletes lebontású tudása" van a maszkok, kesztyűk, védőruhák, lélegeztetőgépek, kórházi ágyak/tábori ágyak, orvosok, rezidensek, egészségügyi szakdolgozók aktuális számáról.

Kocsis Máté a 90 napról: "Megkockáztatom..."

Az, hogy a kormányoldalon mostani tudásuk szerint június-júliusra teszik a járvány valószínűsíthetően legkritikusabb időszakát, Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének a parlamenti felszólalásából is kiderült. A koronavírus-törvény parlamenti vitájában az ellenzék által követelt 60-90 napos időkorlát kapcsán ugyanis arról beszélt: már a hétpárti egyeztetéseken is világossá tették, hogy mai tudásunk szerint a 60. vagy a 90. napon érkezhet a járvány a legkritikusabb időszakba, és azt senki nem tudja megmondani, hogy 60 vagy 90 nap múlva ülésezésképes lesz-e a magyar parlament.

„Megkockáztatom, önök teljesen tudatosan találták ki a 90. napot"

– mondta Kocsis Máté az ellenzéki képviselőknek.

A frakcióvezető azt hangsúlyozta, hogy a járvány elleni védekezésben éppen arra van szükség, hogy a kormány cselekvőképessége fennmaradjon, hogy a veszélyhelyzetben egyetlen nap vagy óra se legyen, amikor a kormánynak ne lenne felhatalmazása nehéz helyzetet gyors döntéssel/intézkedéssel megoldani.​atv.hu

2020-03-26 21:06:02 - Mindenegyben Blog