MindenegybenBlog

PFFF! MEGJÖTT A FEKETELEVES - nagyon kemény világ vár az OLTATLANOKRA! Készüljetek, mert, ami most jön, abban nem lesz köszönet .....

Magyarországon már rég eltörölték a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem is tervezik ezek visszaállítását. Azonban több európai uniós országban szigorú intézkedést vezettek be, ami leginkább az oltatlanokat sújtja.

Hazánkban június végétől, az 5,5 milliós oltottság elérése után oldották fel a pandémia miatt bevezetett legtöbb szabályozást, azóta nem kell maszkot viselnünk, létszámkorlátozás nélkül mehetünk boltokba, nem kérnek védettségi igazolványt az éttermekben, szállodákban, színházakban mozikban, csak a tömegrendezvényeken. Bár valószínű, hogy a fertőzöttségi számok megugrásakor itthon is számíthatunk némi korlátozásra. De korántsem olyan szigorúakra, amiket a tőlünk nyugatra fekvő uniós államokban vezettek be, elsősorban az oltatlanok esetében.

Ausztriában mindennapos a maszkhasználat © AFP

AUSZTRIA:

Nem kap segélyt, aki nem oltat

Az AMS, az osztrák munkaügyi hivatal megvonhatja a munkanélküli támogatást azoktól, akik azért utasítanak el több felajánlott állást, mert a munkakör betöltését oltottsághoz kötik. Ausztriában ugyanis a munkáltatóra bízzák, hogy kérnek-e az alkalmazottaktól védettségi igazolást. Az iskolákban még mindig tart a heti háromszori PCR-teszt kötelezettség. Szeptember 15-től élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, drogériákban és tömegközlekedési eszközökön kötelező az FFP2-es maszk viselete. Az antigén teszt érvényessége 48 óráról, 24 órára csökkent.

[LAPOZAS]

NÉMETORSZÁG:

Nem jár táppénz az oltatlanoknak

Tervezik Németországban, hogy akik nem vették fel a teljes védettséghez szükséges vakcinák megfelelő adagját, és úgy betegedtek meg koronavírus fertőzés miatt, azok kieső fizetését nem fogják pótolni közpénzből. A szankció azokat érinti, akik életkora és egészségi állapota lehetővé tette volna az oltakozást. Az oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozások nélkül vehetnek igénybe szolgáltatásokat, mehetnek rendezvényekre, szórakozóhelyekre, éttermekbe. Sok tartományban ( 16-ból 8-ban) az oltatlanokat negatív PCR-teszttel sem engedik be a legtöbb helyre.

A teszteket sem fogadják el mindenhol © pixabay

FRANCIAORSZÁG:

A legtöbb munkahelyen kötelező az oltás

Franciaországban már nyár óta nem járhat étterembe, moziba, színházba, bevásárlóközpontba, nem utazhat vonattal vagy távolsági busszal aki nincs beoltva, nem esett át a fertőzésen, vagy nincs friss negatív tesztje. Kötelezővé tették az oltást az idősotthonokban, szociális intézményekben, a védettségi igazolást pedig minden olyan munkahelyen, ahol közvetlen kapcsolatban van az alkalmazott az ügyfelekkel.

[LAPOZAS]

Olaszországban pénzbüntetést is kaphatnak az oltatlanok © AFP

OLASZORSZÁG:

Nem kapnak fizetést az oltatlanok

Olaszországban hazaküldheti a munkáltató a védettségi igazolással nem rendelkező alkalmazottat, akit bár nem bocsátanak el, erre az időszakra nem kap fizetést. Náluk augusztus elején vezették be a Green Pass igazolványt, amit azok kapnak meg, akik legalább 15 napja felvették a vakcina első adagját, vagy igazoltan átestek a betegségen, illetve friss negatív teszttel rendelkeznek. Ha valaki a Green Pass nélkül megy dolgozni, akár 1500 eurós, azaz 534 ezer forintnak megfelelő bírságot szabhatnak ki rá. Akik nem olthatók, azok mentesülnek ez alól. A törvény október 15-től lép életbe.

A szlovénoknál a home officeban is tesztelni kell © pexels

SZLOVÉNIA:

Az otthonról dolgozóknak is kell védettségi

Az új kormányrendelet szerint minden olyan személynek kell rendelkeznie védettségi igazolással, aki közvetlen kapcsolatba lép másokkal, vagy olyan intézményben dolgozik, olyan tevékenységet folytat, ahol fennál a vírus terjedésének veszélye. A kivételek között az otthoni munkavégzés nem szerepel. Mindenkinek rendelkeznie kell QR-kódos Covid igazolvánnyal, amit minden szolgáltatás igénybevételénél fel kell mutatni, kivéve az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat. A bevásárlóközpontokban azonban kötelező. Novembertől az állami hivatalokban nem fogadják el a negatív tesztet, csak védettséggel rendelkezők dolgozhatnak a szférában.

2021-10-11 20:52:44 - Mindenegyben Blog