MindenegybenBlog

Putyin soha nem látott megtorlással fenyegeti, aki beavatkozik a konfliktusba

Putyin soha nem látott megtorlással fenyegeti, aki beavatkozik a konfliktusba

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban jelentette be, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és egyúttal azt is nyilvánvalóvá tette, hogy minden külső beavatkozást megtorol. A fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Putyin azt mondta, hogy Oroszország egy különleges katonai műveletet hajt végre, amivel Ukrajnát akarják demilitarizálni, illetve nácimentesítik a kijevi kormányt, felmondva a Kreml hamis narratíváját, miszerint szélsőjobboldali vezetés uralja az ukrán politikát.

„A mai események nem azzal állnak összefüggésben, hogy meg szándékozzuk sérteni Ukrajna és az ukrán nép érdekeit, hanem azzal, hogy megvédjük magát Oroszországot azoktól, akik túszul ejtették Ukrajnát és megpróbálják felhasználni országunk és népe ellen” – mondta az orosz elnök.

Putyin szerint a katonai műveletek jogi alapját azt jelenti, hogy a hétfőn elismert ukrajnai szakadár köztársaságok segítséget kértek a velük megkötött barátsági és együttműködési szerződés jegyében, az oroszok pedig állítása szerint az ott élő helyieket fogják megvédni, akik Putyin szerint népirtást szenvedtek el az elmúlt nyolc évben a kijevi rezsimtől. Az orosz elnök fegyverletételre és hazatérésre szólította fel az ukrán fegyveres erők tagjait. Az esetleges vérontásért az „ukrán rezsimet” teszi felelőssé.

„Nem tervezzük Ukrajna megszállását, nem akarjuk magunkat ráerőltetni senkire” – mondta Putyin, aki egyúttal megfenyegette azokat „akik esetleg kísértésbe esnek, hogy beavatkozzanak” Ukrajna nevében.

„Aki megpróbál velünk ütközni, és még inkább megpróbál veszélyt jelenteni országunkra, népünkre, annak tudnia kell, hogy Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekkel jár, amilyeneket még soha nem tapasztaltak a történelmükben. Minden vonatkozó döntés megszületett. Remélem, meghallottak.”

- mondta Putyin.

Hogy mi lehet Oroszország azonnali válasza, azt nem részletezte, de néhány napja az oroszok nukleáris erődemonstrációt tartottak, ami arra utalhat, hogy atomfegyverek bevetésétől sem riadhatnak a vissza. A szombati gyakorlaton interkontinentális ballisztikus rakétákat lőttek ki, és robotrepülőket is teszteltek. A gyakorlaton Kinzsal és Cirkon nevű hiperszonikus rakétákat is indítottak, és az orosz légi- és űrerő, a déli katonai körzet, a hadászati rakétaerő, az Északi Flotta és a Fekete-tengeri Flotta erői és eszközei is részt vesznek rajta a moszkvai tájékoztatás szerint.

Az orosz elnök hajnali beszédében is megerősítette, hogy Oroszország továbbra is az egyik legerősebb nukleáris hatalom, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehetnek kétségei afelől, hogy teljes vereséget szenved ellenében.

- Drámai fotók Ukrajnából!Menekülő emberek, civil áldozatok –

Az eddigi jelentések szerint katonai objektumokat és repülőtereket ért támadás. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint Kijevben lakóépületekben is keletkeztek károk, személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Az ukrán határőrszolgálat azt közölte, hogy az orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím-félszigetről indult. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadták öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

Galéria

Apartment block struck by Russian bombardment in Chuhuiv, just south of Kharkiv, unknown amount of casualties thus far.#Russia #Ukraine #Chuhuiv #SouthKharkiv #Kharkiv pic.twitter.com/vVtsGxOGKa

— WORLD WAR 3 - RUSSIA vs Ukraine #2022 (@WW32022) February 24, 2022

KÉP FORRÁSA,GETTY IMAGES

Képaláírás,

Ez a lövedék egy kijevi utcában landolt órákkal azután, hogy Oroszország megindította a támadást
Ukrán emberek menekülnek a városból : 

Kép: AP

Ukrajna több száz áldozatról számolt be az orosz hadsereg robbantásainak és támadásainak néhány órán belül azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök „teljes körű háborút” üzent a szomszédos országnak. Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint országszerte civilek és fegyveres erők több száz áldozata van a támadásoknak. 

Oroszország azt mondta, hogy nagy pontosságú fegyvereket használ, és nem veszi célba a civileket az ukrajnai csapások során. A nyilatkozat azonban ellentétben áll az ukrán kormány áldozatokról szóló jelentésével. 

Orosz támadások helyszínei Ukrajna-szerte

[LAPOZAS]

Robbanások rázzák meg Ukrajnát Putyin katonai hadművelet bejelentésekor 

Nem sokkal azután, hogy Putyin orosz katonai hadműveletet jelentett be Ukrajnában, robbanások hallatszottak a fővárosban, Kijevben és az ország más részein. Földi források arról tájékoztatták a Republicot , hogy 3 percen belül két robbanás hallatszott a kijevi Khreshatyk egyik lakásából.

A Republic TV kameráján felvett képek hatalmas robbanásokat mutatnak be több helyen, például Harkovban, Kijevben, Odesában és Kramatorszkban, majd repülőtereken. Eközben az orosz erők behatoltak Ukrajnába a déli Krím felől.

Az ukrán erők másik hátránya, hogy az orosz csapások országszerte katonai létesítményeket sújtottak, beleértve a repülőtereket és a nagyobb városok fegyverraktárait. Moszkva célba vette az ukrán légierő bevetését a DNIPRO repülőtéren a kiürítések miatt, amelyek több száz sebesültet és állítólag 10 halálos áldozatot követeltek a támadásban.

Az orosz légierő még a harkovi Chuguyev légitámaszpontot is célba vette cirkálórakétákkal. Ez a bázis ad otthont az ukrán légierő 203. kiképző repülési brigádjának (203 TrAB). A vonatpilóták és a navigátorok jelen vannak.

[LAPOZAS]

Oroszország újabb katonai agressziójára tekintettel Ukrajna hadiállapotot vezetett be, és légi szirénákat is megszólaltattak a fővárosban, Kijevben. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy a hadsereg „mindent megtesz az ország védelmében”.

Oroszország Ukrajna háború kezdődik

Szerdai heves beszédében Oroszország hadat üzent Ukrajnának, figyelmeztetve más országokat a beavatkozástól. Vlagyimir Putyin elnök televíziós beszédében kijelentette, hogy felhatalmazza az orosz csapatokat egy "különleges katonai művelet" végrehajtására Ukrajna Donbász régiójában. Kijelentette, hogy a hadműveletek célja Ukrajna „demilitarizálása és denacifikálása”, és felszólította az ukrán katonákat, hogy tegyék le fegyvereiket és hagyják el a harci zónát.

Rakéta maradványok a földön..

Már alig lehet tankolni, annyian állnak sorban 

Kijev a támadás hajnalán..
Hosszú sorok kígyóznak a bankautomaták előtt
Mindenki menekül Kijevből.

Videó: fehér zászlót lengetve adják meg magukat az ukránok

2022-02-24 14:26:54 - Mindenegyben Blog