MindenegybenBlog

PUTYiN ÚJABB TERÜLETET CSATOLHAT OROSZORSZÁGHOZ: A RÉGIÓ ÚJ VEZETÉSE MÁR BE IS JELENTETTE, HOGY…

A dél-ukrajnai Kherson - Herszon megye Oroszország által kinevezett új politikai vezetése arra készül, hogy felkérje Vlagyimir Putyin orosz elnököt a régió Oroszországhoz csatolására – írta szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál, idézve egy Moszkva-barát helyi vezetőnek a RIA Novosztyi orosz hírportálnak adott interjújából.

„Herszon városa Oroszország része, Herszon megye területén nem jön létre Herszoni Népköztársaság (a kelet-ukrajnai szakadár területek mintájára), és nem lesz népszavazás a terület hovatartozásáról. Egyetlen rendelet lesz, amely a megye vezetésének az orosz államfőhöz intézett azon kérésén alapul, hogy a régió az Oroszországi Föderáció részévé váljon”

– jelentette ki az interjúban Kirilo Sztremouszov, a február 24. óta csaknem teljesen orosz ellenőrzés alá került megye Moszkva által kinevezett új kormányzó-helyettese.

A kormányzó-helyettes szerint az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krímmel szomszédos Herszon megye az év végére teljesen átkerül az orosz törvényhozás fennhatósága alá, a területet irányító hatalmi struktúra pedig – szavai szerint – az orosz régiókkal megegyező módon épül majd fel.

[LAPOZAS]

Sztremouszov hozzátette, hogy Herszon megyében a rubelt forgalomba hozó bank május végéig megkezdi működését, és a jövőben integrálni fogják az orosz központi bankba. Kijelentette továbbá, hogy az orosz fegyveres erők teljesen elvágták Ukrajnát az Azovi-tengertől, miután a hadműveleteikkel összekötötték a herszoni és a zaporozzsjai régiókat a donyecki szakadár “népköztársasággal”.

Erre reagálva Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán békeküldöttség tagja a Twitteren azon meggyőződését fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg visszafoglalja Herszon megyét.

Közben Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója a Facebookon közölte, hogy „az orosz megszállók jogosulatlanul elzárták a Harkiv megyei Sebelinka és a Luhanszk megyei Novopszkov főgázvezeték csapjait, ennek következtében a luhanszki és a donyecki régió lakói ukrán gázellátás nélkül maradtak”.

Azt állította, hogy szerdán reggel a Gazprom orosz állami gázvállalat leállította a gázszállítást a Szohranyivka mérőállomásra.

Az Ukrajinszka Pravda hozzátette, hogy szerda délelőtt 11 órakor az ukrán gázszállító rendszer „az orosz oldal beavatkozásai miatt” leállította a földgáz átvételét a Szohranyivka állomáson, amelyen keresztül Ukrajna EU-ba irányuló tranzitjának egyharmada halad át.

Az ukrán fél azt javasolta, hogy az ukrán ellenőrzésű területen lévő Szudzsa pontba irányítsák át a földgázt, ezt azonban a Gazprom elutasította.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)

2022-05-14 08:10:25 - Mindenegyben Blog