MindenegybenBlog

Putyinnak napjai vannak hátra? Remeg a lába, fel van puffadva a feje, össze van görnyedve, orvosok ezt mondják....

Putyint látszólag rossz egészségi állapotban van – legalábbis egy, a Kreml által a minap közzétett videó tanúsága szerint. Egyesek szerint Parkinson-kórban szenved, az orvosok véleményét azonban eddig senki sem kérte ki.

Marco Rubio amerikai szenátor, egyetemi professzorok és a brit bulvárlapok szinte versenyeznek abban, hogy felállítsák Vlagyimir Putyin diagnózisát.

A szakvélemény azonban hiányzik a cikkek és viták áradatából, amelyekben azt találgatják, hogy az ukrajnai orosz inváziót elindító orosz elnöknek Parkinson-kórja vagy pajzsmirigyrákja van: a szakorvosok nem mondták el véleményüket.

Putyin egy 12 perces videófelvételen látható, amint szorosan megragad egy asztalt egy, a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen. Az orosz kormány által a múlt hét végén közzétett felvételen egész idő alatt remegett a lába, és görnyedten ült. Az arca feltűnően fel volt puffadva.

Az első benyomások alapján többen, köztük Louise Mensch, a brit Konzervatív Párt korábbi parlamenti képviselője arra a következtetésre jutott, hogy az orosz elnök Parkinson-kóros.

Véleményéről több brit bulvárlap is beszámolt. A történetekben a stratégiai kommunikáció professzorának, néhány politikai elemzőnek és egy testbeszédprofesszornak a kommentárjai szerepeltek. Orvosokat azonban nem szólaltattak meg.

Ez vélhetően nem véletlen.

„A valódi neurológusok valószínűleg nem nyilatkoznak, mert arra tanították meg őket, hogy soha ne nyilatkozzanak olyan személyről, aki nem a betegük” – nyilatkozta John Hardy, a brit Demenciakutató Intézet neurogenetikusa a Deutsche Wellének.

A szakorvos elöljáróban leszögezte, hogy neurogenetikus, nem pedig neurológus. Hardy agyi károsodásokat tanulmányoz. „Szerintem nincs jele parkinsonizmusnak” – mondta.

Nincs jó bőrben… de ez nem Parkinson-kór.

Véleményét osztja a Londoni Egyetem neurológusa is. „Miután megnéztem a rövid felvételt, nem találom semmi jelét annak, ami Putyinnál parkinsonizmusra utalna” – közölte Ray Chadhuri.

A Parkinson-kórt és a parkinsonizmust elképesztően nehéz diagnosztizálni, és csak személyesen, alapos neurológiai vizsgálattal lehet megállapítani – magyarázta a szaktekintély. „Az arc puffadását vagy remegést sokféle ok válthatja ki, én azonban nem láttam remegést” – mondta Chadhuri.

Caroline Rassell, a Parkinson’s UK vezérigazgatója, Hardyhoz hasonlóan leszögezte, hogy a Parkinson-kór egy összetett betegség, amelynek több mint negyven fizikai és mentális tünete van, ezért képtelenség diagnosztizálni egy 12 perces felvétel alapján.

„Mindenkire másként hat” – magyarázta Rassell. „Diagnosztikai teszt híján csak neurológus vagy szakember vizsgálata után lehet megerősíteni a feltételezést. Ebben a média és az online spekulációk sem segítenek.”

A legkevésbé sem szokatlan, hogy az emberek a világ legbefolyásosabb vezetőinek egészségi állapotával foglalkoznak. A média kimerítően tárgyalta Donald Trump volt amerikai elnök 2020-as pozitív koronavírustesztjét, Angela Merkel volt német kancellár 2019-es remegését, és Ferenc pápa tavaly nyári vastagbélműtétjét.

A Kreml évek óta szűkszavúan nyilatkozik Putyin egészségi állapotáról, ami arra késztette az újságírókat és a politológusokat, hogy az elnök minden mozdulatát elemezzék, kiderítendő a gyengeség vagy betegség bármilyen jelét. A pletykák, miszerint Putyinnak pajzsmirigyrákja vagy súlyos gerincproblémái vannak, illetve pszichózisban szenved, szinte mindennaposak.

A járvány idején a helyzet fokozódott. Putyin teljes izolációba vonult. Nem volt hajlandó a világ vezetőinek közelébe menni a csúcstalálkozókon és konferenciákon, vendégeitől pedig megkövetelte, hogy többször is teszteljék magukat találkozójuk előtt.

Oroszország Putyin által elrendelt februári ukrajnai inváziója után az elemzők azt feltételezték, hogy Putyin elszigeteltségéből fakadóan a legtöbb hírszerzési információ néhány kiválasztott, hű alattvalótól származik, akik vagy a teljes igazságot mondták, vagy nem. Eközben – a vélekedés szerint – az elnök a nárcisztikus pszichózis állapotába kerülhetett.

Néhányan ezzel magyarázták Oroszország Ukrajnába történő, ki nem provokált, ezáltal indokolatlan behatolását, amelynek következtében eddig legkevesebb 1800 civil áldozata van a háborúnak, több ezren pedig megsebesültek.

HOGY PUTYIN A HALÁLOS ÁGYÁN VÁRJA A VÉGET, A HÁBORÚT PEDIG ARRA HASZNÁLJA, HOGY BEÍRJA NEVÉT A TÖRTÉNELEMBE, NETÁN VALAMIFÉLE PSZICHÓZIS VEZÉRLI – A KREML HITELES INFORMÁCIÓI NÉLKÜL MINDEZ CSAK FELTÉTELEZÉS.

Ráadásul senki – sem a kommentelők, sem az úgynevezett Oroszország-szakértők, sőt a Kreml által közzétett felvételt figyelő neurológusok sem tudják, mi zajlik le Putyin agyában.

 

Forrás:

2022-05-05 19:12:59 - Mindenegyben Blog