MindenegybenBlog

Szaharai véreső közelít az ország felé!

Az évtized legnagyobb porvihara ma érheti el Magyarországot - figyelmeztetnek a kutatók!

Szaharai "véres eső", azaz sivatagi port hozó csapadék érheti el ma Magyarországot, a porfelhő napok óta Európa felett kering, és ma mi is kaphatunk a vöröses színű égi áldásból - érdemes tehát a járművekkel fedett helyre állni, beszedni az esetleg még kinn száradó ruhát.

Szokatlan erősségű "porkifúvásos epizód" zajlik a kontinens felett: e a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szél Európa fölé sodorja a légkörbe került akár több millió tonnányi sivatagi port, mely aztán felénk sáros, vöröses esőként jelenik meg. A por a légkört és a naplementéket is vörösre színezheti, nyomot hagy a járműveken, száradni kitett ruhákon, tetőkön, ablakokon. Magashegyi, hóval borított területeken a hómezőt is vörösre színezheti. A kutató szerint kijelenthető, hogy

az elmúlt évtized legerősebb porvihara érte el Európát.

szaharai por évente többmilliárd tonnányi mértékben kerül a légkörbe, ahol több tízezer méteres magasságba is felrepül, van, hogy a légáramlatok többezer kilométert is utaztatják a felhőket, így a szaharai por Észak-Amerika fölé is eljuthat.

[LAPOZAS]

A szaharai porhullás miatt érdemes elhalasztani az autómosást !

Az autómosást jobb lenne tovább halasztani, mivel a hétvégén sáros eső várható. Az Időkép előrejelzése szerint egy különösen enyhe, magas nedvességtartalmú légtömeg érkezik hozzánk a Földközi-tenger térségéből, ami széles körben esőt, záport és akár zivatarokat is okozhat. A csapadékba jelentős mennyiségben keveredik szaharai por, amely hazánk felett is kiülepedhet, így szerte az országban sáros eső alakulhat ki.

Hogyan ismerhető fel a szaharai por jelenléte? Az égbolt sárgás színezetével és a látási viszonyok romlásával vehetjük észre először a változást.

Amikor az afrikai porfelhő közeledtéről beszélünk, akkor azt a szélirányt értjük alatta, amely a Szahara sivatag homokjának felszínét felkavarva, azt kilométereken át a légkörben szállítja és szétszóródik a világban. Ez nemcsak hogy koszossá teszi az autónkat, de további hatásokkal is jár. A por nem csak a narancsos, kissé ködös hatású naplementéket eredményezi, hanem befolyásolja a közlekedést, az egészségügyi viszonyokat és még az energiatermelést is.

2024-02-12 08:02:48 - Mindenegyben Blog