MindenegybenBlog

Vigyázat: új betegség támadja a gyerekeket – Erre kér mindenkit Novák Hunor

Több tucat gyermeket kezeltek már hazánkban intenzíven emiatt. Egy új betegség alakult ki, ami a koronavírushoz köthető, és nagyrészt korábban teljesen egészséges gyerekeket érint. A kezeléséről nem beszéltem a videóban: intravénás immunglobulin, szteroid, különböző biológiai terápiák, légzés és keringéstámogatás. Minél korábban fedezik fel, annál jobban kezelhető, gyógyítható állapot!

A betegségnek már neve is van, MIS-C.

–Azt láttuk eddig, hogy a koronavírus-fertőzés nem veszélyes a gyerekekre. Részben ez még most is így van, azonban nem mehetünk el amellett, hogy gyakorlatilag a semmiből jött egy új betegség, ami a fertőzés után hetekkel később okoz immunrendszeri zavart, majd gyulladást a szervezetben. Elsősorban az 1–21 éves korosztályt érintheti, de azt tapasztaljuk, hogy azon belül is inkább a 8–12 éveseket – hívta fel a figyelmet dr. Novák Hunor gyerekorvos. A tünetek felismerése nem könnyű, hiszen sokan nem is gyanakodnak koronára.

–A leggyakoribb tünetek közé tartozik a több napig tartó lázas állapot. Jellemzőek még a hasi panaszok, mint például a hányás, hasmenés, erős hasfájás. Ezek mellett kiütések lehetnek a gyerekek testén, illetve árulkodó jel az is, ha a szemükön kisebb-nagyobb bevérzések jelennek meg, mintha be lenne gyulladva –Sorolta a doktor, hozzátéve: amennyiben több tünet fennáll, irány a gyermeksürgősségi osztály, ahol ha igazolódik a sokszervi gyulladás, többek között szteroiddal, különböző biológiai terápiákkal, légzés- és keringéstámogatással segítenek a betegeken. – Sajnos a külföldi adatok szerint a gyerekkori sokszervi gyulladásos esetek 1-2 százaléka halállal végződik, ezért fontos megértenünk, hogy ez a betegség nem játék! –szögezte le a szakember.

2021-01-24 20:49:44 - Mindenegyben Blog