MindenegybenBlog

Kurkumás-gyömbéres pikáns zöldségleves – náthás időszakokra (is)

Én sokáig nem voltam egy leveses fajta, majd a kor előrehaladtával egyre inkább igényem volt rá, hogy legyen valami leves az asztalon. Nos, szerintem már én is beléptem abba korba – ha egyáltalán ez korfüggő – hogy egyre gyakrabban kívánom meg a levest. De ha megkívánom, akkor szeretem a különlegességeket. Ez a leves is egy ilyen kategória. Én találtam ki, pikáns, és kiváló gyógyhatása van, főleg a náthás időszakokban. Hisz összetevőinek köszönhetően kiváló náthaűző, immunerősítő, méregtelenítő, emésztést segítő hatással bír.

Emlékszem drága édesapámra, akinek semmilyen étkezés nem volt teljes, ha nem volt leves. De ha volt valami tartalmas leves, akkor nem is biztos, hogy érdekelte a második. Amikor elkezdtem főzni, rájöttem, hogy apukámat bármilyen levessel le lehet venni a lábáról.  A lényeg az volt, hogy legyen magyaros. Mert apukám szerint a leves színe piros  Nos, a most következő leves színe nem annyira piros, ennek ellenére apukám nagyon szerette, mert az íze viszont megállja a helyét a magyar konyhában is. Élete utolsó napjaiban is gyakran kérte ezt a levest. Az Ő emlékére teszem közzé ezt a receptet.

Megpróbálom pontosan rekonstruálni a receptet, remélem nem hagytam ki semmit… Az a helyzet, hogy eléggé “alkotó” módon főzök, párom szerint teljes delíriumban, még szólni sem lehet hozzám. Viszont soha nem tudom, hogy valójában hogy is készült el az étel. Komoly erőfeszítésembe kerül visszaidézni egy-egy kiválóra sikeredett receptet. Nos ezzel is így vagyok, még soha nem próbáltam leírni, csak nekiállok és csinálom…

Antal Vali

Hasznos tippek:

(Visited 744 times, 56 visits today)

Lépések

1
Kész

Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem egy nagyon kevéske zsiradékban (kókusz, mangalica, vaj, olíva... kinek mi passzol az anyagcsere típusához) egy pici tisztított víz hozzáadásával.

2
Kész

Majd rázúdítom a felaprózott többi zöldséget, enyhén lepirítom, majd felöntöm kb. másfél-két liter tisztított vízzel.

3
Kész
1 őra

Belekarikázom a gyömbért és a kurkumát is, hozzáadok egy teáskanálnyi egész tarkaborsot, és egy friss csilipaprikát is. Beledobok 3 gerezd kicsit megroppantott fokhagymát (a másik három a végén kell!), sózom, fűszerezem, majd hagyom nagyon lassú lángon jó 1 órát főni. ( Az elfőtt vizet lehet pótolgatni!)

4
Kész

Mielőtt kész, előtte 5 perccel fokhagymanyomóval belenyomom a maradék 3 gerezd fokhagymát, és hagyom, hogy összerottyanjon.

5
Kész

Van úgy, hogy ebben a formában tálalom, van úgy, hogy leturmixolom. Mikor mihez van kedvem: Daraboshoz, vagy krémleveshez.Tálalás előtt megszórom a tetejét a zöldekkel.

2018-11-24 23:00:50 - Mindenegyben Blog